2019-07-23T10:22:15+02:00 23. јула, 2019. 10:22 |

КУЧЕВО: ГРАН ПРИ филму „Лу-лу лу-лу“

 

Двадесет и осми Фестивал телевизијског етнолошког филма  који је 15. јула у холу Центра за културу у Кучеву свечано отворила  помоћница председника Општине Јасмина Ћамиловић завршен је прошлог петка. У оквиру фестивала приказано је 35 остварења аутора са три континента (Азије, Африке и Европе), селектор је био Владимир Перовић.

Јасмина Благојевић,  директорка Центра  за културу који је организатор и домаћин фестивала истиче да је овогодишњи ФЕСТЕФ бољи од прошлогодишњег, „као и што ће онај наредне године бити бољи од овогодишњег“.

Председник  Општине Кучево Владимир Стојановић сматра да је добра страна 28.ФЕСТЕФ-а „што се у званичном програму налазило чак седам филмова који се баве народним стваралаштвом, народним животом и традицијом овог краја. То је и потврда да је право и природно место одржавања фестивала етнолошког филма управо у Кучеву. Лепе, занимљиве, необичне приче о Звижду и Хомољу, заједно са причама из других крајева Србије, кренуће из Кучева у свет. За узврат нам са свих меридијана долазе филмови о другим, далеким народима, њиховим традицијама, веровањима, културним матрицама. То наш Фестивал чини местом добре и племените културне размене са светом, рекао је председник.

 Жири у саставу: Звездана Станојевић, проф. српског језика и књижевности, Јелена Вукмановић, новинарка и др Слободан Наумовић, проф.Филозофског факултета Универзитета у Београду, на завршној вечери Фестивала прогласио је победнике.

ГРАН ПРИ Фестивала – „Златни пастир“ додељeн jе филму „Лу-лу лу-лу“, аутора Предрага Тодоровића, у продукцији ТВ Центра из Свилајнца.

„Сребрни пастир“ за етнолошки запис припао jе филму „Игранка за покојног Емилијана“, аутора Предрага Тодоровића, у продукцији ТВ Центра из Свилајнца.

Награду „Сребрни пастир“ за најбољу режију добила је Радомирка Сиљаноски за филм „Вештичји рез“, у продукцији Евгенија Хиперпродакшна док је  „Сребрни пастир“ за најбољи сценарио припао Јелени Јовчић и Владимиру Перићу за филм „Вертеп у Срему“, у продукцији Реморкера, Музеј Срема и Владимира Перића.

„Сребрни пастир“ уручен је и за најбољу камеру Игору Петричевићу за филм „Ако ме примаш за брата, ја тебе примам…“, за најбољу монтажу Николи Успенском, за телевизијску репортажу „Хомољски змај“ и за најбољи аматерски филм „Пут народне ношње“ ауторског тима ОШ „Милисав Николић“ из Божевца док су „Сребрни пастир“ и повеља „Cedric Dallier“ за набољи страни филм, отишли у руке Ерлине Кардани из Норвешке за филм „У име…“. „Сребрни пастир“ у страној конкуренцији додељен је и аутору Дану Јонгблуту из Холандије за филм „Мудрост планина“.

Жири Фестивала доделио је и специјална признања Небојши Илићу Илкету за филм „Пут једне нити“, Сеаду Шаботићу из Црне Горе за „Неком своме“, Гулзат Егембердијевој из Немачке за филм „Жрвањ“, Рези Маџлесију из Ирана за „Сусрет“ и Ани Асеведо из Бразила за филмско остварење „У потрази за земљом без зла“.