Сви уређаји користе електричну енергију и припадају одређеној енергетској класи. Приликом куповине кућних апарата треба водити рачуна о енергетској ефикасности. Класа А +++  има најнижу, док Г има највишу потрошњу. Уређаји који су тренутно заступљени на нашем тржишту углавном су између класа А и А+++, а што је више плусева то је и уштеда већа. Такође, на сваком апарату наведено је колико је његова годишња потрошња у киловат сатима.

Најбитније је да уређаји који стално раде, попут замрзивача и фрижидера буду енергетски ефикасни, јер могу да смање потрошњу и до 40 одсто. Такође, мање су ефикасни усправни замрзивачи од сандучара и већи фрижидер са ознаком А+ троши више енергије од мањег са ознаком А. Замрзивач и фрижидере никада не треба постављати с оне стране близу прозора да буде изложен сунцу, као ни поред шпорета. У мрачној просторији ће ефикасније радити и потребно је чистити задњи део уређаја од прашине. У задњем делу замрзивача и фрижидера потребно је да несметано кружи ваздух. Врата фрижидера никада не треба дуже остављати отворена и у њега не треба стављати топлу храну. Температура у фрижидеру треба бити између 3 и 5 степени, а у замрзивачу минус 18. Старије класичније моделе треба редовније чистити и одмрзавати, јер уколико накупљају лед неће ефикасно радити.

Што се тиче веш машина, оне са ознаком А са два и више плуса могу значајно да уштеде струју и воду и на годињем нивоу дају око 70 бесплатних прања. До 3 пута недељно машину за прање веша укључује једна просечна породица. Што чешће се укључује да пере нормално трошиће више воде и струје и зато је неопходно да има већу енергетску ознаку. Такође и машина за сушење веша користи доста струје, па када се укључује препоручује се да буде пуна и да се користе економични програми и да се често проверавају филтери.

Потрошњу струје може да смањи начин кувања и припреме оброка. Струју штеде микроталасне пећнице, јер оне смањују време кувања, храну директно греју и штеде струју. За разлику од пећница са ознаком Б оне са знаком А+ троше око 40 одсто мање енергије. Припремање хране и кување на плочи је исплативије од пећница. Најекономичније су индукционе плоче, керамичке су мање ефикасне од њих, али их карактерише лако одржавање. Најјефтиније су електричне, али је њихова ефикасност најнижа.

На сваком уређају налази се етикета са енергетском ефикасношћу. Кроз различите боје (јарко црвена Д, црвена Ц, наранџаста Б, жута А, светло зелена А+, зелена А++ и тамно зелена А+++) налазе се ознаке које показују енергетски разред и енергетску ефикасност. Најеефикаснија је тамно зелена, а најмање ефикасна је јарко црвена. На тим налепницама се налази и обавештење о потрошњи енергије уређаја и апарата у киловат часовима. Енергетска ефикасност разликује се и од величина. Тако на пример различите количине електричне енергије користиће два уређаја различите величине са истим енергетским рејтингом.

                                                                                                                Текст: Д. Д.

                                                                     

Серијал текстова посвећених енергетској ефикасности суфинансира Град Пожаревац.

Ставови изнети у медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је подржао пројекат.

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content