2021-04-22T11:41:05+02:00 22. априла, 2021. 11:41 |

Лама Лара у љубичевском мини зоо врту

Однедавно љубичевски мини зоо врт је постао богатији за новог становника – женку ламе по имену Лара, која је на поклон добијена од шабачке Пољопривредне школе.

 -Захваљујући ентузијазму радника дошли смо на идеју да посетиоцима Ергеле „Љубичево“, пре свега најмлађима, приближимо домаће животиње којих све мање имају прилике да виде уживо, па смо пре годину дана кренули у реконструкцију старог магацинског простора, претворивши га у мини зоо врт, подсећа директор Јавног предузећа „Љубичево“ Мирко Стојановић.

Млада женка ламе, наставила је низ у љубичевској оази животиња. Пре ње захваљујући донацији неких предузећа и појединаца набављене су патуљасте козице, јарићи, мангулице, овце, зечеви, гуске, патке, ћурке, паунови, морке, кокошке, голубови и наравно донедавно највећа атракција магаренце по имену Сима. Њега је по популарности од пре три недеље престигла лама Лара, која је у почетку била много плашљива, па су је чували у посебном боксу. Због самоће одбијала је храну, али се убрзо спријатељила  са овцама и јагњићима, са којима сада борави.

-Осим шабачке Пољопривредне школе покренули смо сарадњу и са борским зоолошким вртом и још неким удружењима, тако да ћемо ускоро у потпуности испунити наш простор. За сада имамо око педесетак животиња и у наредном периоду планирамо да набавимо неколико гусака и других домаћих животиња. Ми смо испунили основни циљ, а то је да проширимо понуду и повећамо интересовање грађана да посећују Љубичево, да омогућимо деци да поред коња дођу у додир и остваре комуникацију са другим домаћим животињама, казао је Стојановић.

Иначе, на имању предузећа све је спремно за сетву кукуруза на површини од 130 хектара, која ће бити одрађена чим временске прилике дозволе улазак машина у поље. Припрема је у потпуности завршена, за овогодишњу сетву набављено је Синџентин хибрид „Пако“, а пре петнаестак дана засновано је и ново луцериште на површини од десет хектара. Јесенас је посејан овас на 40 хектара и семенска пшеница на 80 хектара, која се тренутно налази у доброј кондицији и обезбеђен је сигуран пласман и скоро загарантована  цена.

                                                                                                                                                                  Д.Д.