2021-05-18T11:08:50+02:00 18. маја, 2021. 11:08 |

Меморијална трка „Драгутин Томашевић“: Првенство Србије на десет километара

Зоран Стојановић

Шеснаеста Меморијална атлетска трка „Драгутин Томашевић“ у Петровцу на Млави одржаће се у суботу, 22. маја.

Организатори су Спортски савез Општине Петровац на Млави, а покровитељи локална самоуправа и Месна заједница Бистрица. Подршку ће пружити и Атлетски савез Србије. Технички организатор је петровачки Атлетски клуб „Драгутин Томашевић“.

Манифестација се одржава у знак сећања на првог учесника Олимпијских игара из Србије Драгутинa Томашевићa који је за Kраљевину Србије трчао на Олимпијади 1912. године у Стокхолму. Први српски олимпијац пре тога био је десетоструки победник маратонске трке Обреновац – Београд.

Меморијална трка „Драгутин Томашевић“ у Петровцу ове године организује се као Првенство Србије на 10 километара. Учествују старије јуниорке и јуниори и сениорке и сениори. За најбрже су обезбеђене медаље и дипломе SAS.

Организатор манифестације је за првих шест најуспешнијих такмичара и такмичарки у свеукупном пласману обезбедио новчане награде:  за 1. место 40.000 динара, за 2. место 30.000 динара, за освојено 3. место 20.000 динара, а за 4, 5. и 6. место по 5.000 динара.

Према речима генералног секретара Спортског савеза Општине Дејана Милошевића до 7. маја учешће је пријавило 300 такмичара што је гарант да ће ове године, што се броја учесника тиче, бити оборен рекорд из 2019. године када је трчало 280 атлетичара.

Председник Атлетског клуба „Драгутин Томашевић“ и директор трке Државног првенства на 10.000 метара Зоран Стојановић истиче да ће трка имати Међународни карактер, јер долазе и атлетичари из иностранства.

-Имамо пријаве учесника из Словеније и Хрватске. Из Сплита су се најавили најелитнији тркачи Анте Живковић и Хелена Глеђа, гост ће нам бити и организатор сплитског маратона Кристијан Синдик. Од познатих српских атлетичара долазе Теодора Симовић, Оливера Јевтић, Невена Јовановић… Од познатих тркача из Републике најављени су Милан Митровић и Кристијан Стошић. Иначе, сви учесници добијају финишерску медаљу и драј фит мајицу са апликацијом трке, сазнајемо од Стојановића.

Меморијална трка ће се одвијати у складу са правилима Атлетског савеза Србије и стартоваће у 18 сати. Такмичари трче уличном стазом од Бистрице, родног места Драгутина Томашевића до Петровца на Млави.