2020-02-25T10:32:55+01:00 25. фебруара, 2020. 10:06 |

„Миливојев штап и шешир“: Почело надметање за најбољег глумца

Глумица вечери Наташа Роквић

            Комадом „Каролина Нојбер“ костолачког Позоришта „Кастелум“ у режији Фуада Табучића ,  синоћ су у Центру за културу Пожаревац почеле шеснаесте Аматерске глумачке свечаности  „Миливојев штап и шешир“.


 

        Пред почетак прве у низу представа публици се обратила Галина Перић, директорка пожаревачког Центра за културу, која је поздрављајући госте, између осталог рекла:

Галина Перић

               – Оснивачи овог Фестивала пошли су од претпоставке да не постоји професионални глумац који пре тога није покушао као аматер да открије своје занимање за позориште и утврди своје вредности. Отуда и идеја да Фестивал „Миливојев штап и шешир“ буде претеча фестивалу професионалних позоришта „Миливојеви дани“ који се одржавају сваке године почетком априла, а ове прослављамо јубиларних 25 година постојања.  Тако је Миливоје Живановић постао једини глумац који има два фестивала у своју част – аматерски и професионални.

              Шеснаесте Аматерске глумачке свечаности  „Миливојев штап и шешир“ отворио је Бојан Илић, председник Скупштине Града Пожаревца, истичући:

  Бојан Илић

           – Боравећи у овој сали као гледалац или у функцији са које се сада обраћам Вама, увидео сам да је страст према овом послу пресудна. Да се често линија између професионалца и аматера за само једно вече готово избрише. Струку и тајну заната који се уче ништа не може заменити, али без те страсти која вас прати или не прати, аплаузи који долазе из гледалишта биће или искрени или само реда ради. Зато идући у сусрет Глумачким свечаностима професионалних позоришта, подједанко се радујемо и овим, аматерским свечаностима, које ће, сигуран сам, показати да страст према овом послу може учинити да гледаоци забораве да пред њима нису професионални глумци, већ људи других занимања са истинском љубављу према магији театра.

Наташа Роквић

                  Жири овогодишњих Сусрета варошких позоришта Србије кога чине предсeдник Дејан Цицмиловић, глумац, редитељ и професор глуме и чланови Соња Мирић Младеновић директорка Националне службе за запошљавање Пожаревац и Драгиша Живадиновић, глумац аматер и песник.  По одгледаној представи „Каролина Нојбер“, жири је наградио Валентина Ољачу за сликовито приказани лик Јохана, док је добитница Миливојевог штапа Наташа Роквић.

                       Роквић је синоћном креацијом Каролине Нојбер као глумица вечери на пожаревачкој сцени, уједно и прва кандидаткиња за ласкаву титулу победника овогодишњих Аматерских глумачких свечаности „Миливојев штап и шешир“.

                                                           Сцена из синоћне представе „Каролина Нојбер“

ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФИЈЕ ДРАГОГ ИВИЋА

У оквиру пратећих програма, вечерас у 18,00 сати у Малој сали Центра за културу  одржаће се промоција монографије „Аматерске глумачке свечаности – Миливојев штап и шешир – Сусрети варошких позоришта Србије 2005-2019“ коју  је као прилог историји овог глумачког надметања приредио Драги Ивић.

 

 

   Миливојев шешир и штап изложени у холу                                     Центра за културу

Надметање глумаца за Миливојев штап и шешир наставља се вечерас  када ће Позориште „Крик“ Крагујевац извести представу „Посета старе даме“. Сутра ће се  Градско позориште Јагодина представити комедијом „Пиџама за шесторо“, док у четвртак 27. фебруара пожаревачки театар изводи  дело „Уморни“. Наредне вечери Академско позориште Студентског културног центра Крагујевац представља се драмским текстом „Хамелн“ док је последња такмичарска представа „Силвија“ коју у суботу 29. фебруара изводи  Милановачко позориште.

Завршне вечери Аматерских глумачких свечаности, традиционално, по проглашењу глумца Фестивала, у част победника биће изведена најбоља представа Смотре „Живка Матић“, а овај пут у питању је комад „Протуве пију чај“ деспотовачког театра.

Карте се могу купити у Билет сервису Центра за културу по цени од 300 динара.

В.Винкић