2020-10-17T09:50:31+02:00 17. октобра, 2020. 07:48 |

Млади новинари о потребама своје генерације

Чланови Новинарске секције костолачке Основне школе „Јован Цвијић“ посетили су поводом Дечије недеље председника Градске општине Костолац Серџа Крстаноског и кроз интервју показали научене новинарске вештине. Овом приликом преносимо делове тако насталог интервјуа, са фокусом на питањима које се тичу пре свега потреба млађих генерација:

Шта конкретно имате у плану за младе Костолчане и која је ваша порука младима који би можда кренули вашим стопама?

– За наредни период, у плану је отварање омладинско пионирских школа за девојчице у одбојци и рукомету,  јер смо за дечаке већ оформили  школу фудбала и рукомета и то добро функционише. То је формула успеха, да се деца од малена баве спортом, да буду здрави, а касније добри људи. У плану је да све спортске терене иза хале пресвучемо гуменим подлогама и да направимо један комплекс свих спортова на једном месту. Затим, планирамо да средимо комплетно фудбалски стадион са новом атлетском стазом за трчање и атлетским полигоном, тако да ћемо да омогућимо још један базичан спорт, што је јако битно за децу, а то је атлетика.  

– Својим намлађим суграђанима бих поручио да се баве спортом. Не морате да будете професионални спортисти, али ћете се одлично припремити за живот. Учите, образујте се, јер је ваше знање нешто што нико не може да вам одузме, не губи вредност и пружиће вам увек безброј могућности. Поставите себи један циљ у животу и тежите ка њему марљивим и вредним радом.

Хоћемо ли пливати у костолачком базену?

– Оно што нам је био план пре вируса Ковид 19 је да урадимо пројектни задатак за затворен школски базен за Основну школу, јер су Министарство просвете и Канцеларија за управљање јавним улагањима Владе Републике Србије планирали изградњу 100 затворених школских базена за ученике основних школа. Настављамо са израдом пројектног задатка и пројектне  документације (идејним и главним пројектом) за изградњу базена 25 метара са 12 метара, јер наша школа има решено имовинско правне односе, односно, објекат је легализован. Наши ученици у наредном периоду могу да очекују један затворен школски базен.

Како да код младих Костолчана подигнемо еколошку свест, да не остављају смеће за собом?

– На првом месту је кућно васпитање, па тек онда би требало да укључимо школу и разна друга удружења која се баве екологијом. Деца све оно што раде, виде код куће, касније у вртићу и школи, тако да је важно да функционише троугао родитељ – школа –  дете, и то је формула успеха у еколошкој свести и у самом васпитању деце. 

Постоји ли шанса да костолачки биоскоп  поврати  стари углед и сјај?

– Оно што је нама у плану за наредни период, односно Центру за културу „Костолац“, је да позоришну салу тражимо на коришћење, односно, управљање од стране Огранка „ТЕ-КО Костолац“. Када будемо добили сагласност кренућемо у реновирање сале и направиђемо мулти функционалну салу за позориште, биоскоп  и сва друга  културна дешавања (фолклор и неке друге манифестације).

Да ли можете узети у разматрање план о изградњи бициклистичких стаза у Костолцу, да се и млади и стари бициклисти осећају безбеднје у саобраћају?

– У плану је бициклистичка стаза до плаже „Топољар“, као и нова пешачко бициклистичка стаза у Градском парку, јер ће након уклањања надвожњака Улица Николе Тесле бити врло прометна. Са друге стране, морамо да урадимо и бициклистичке стазе до свих села Градске општине Костолац, како би мештани који користе бицикле безбедно дошли до Костолца.

По окончању интервјуа, председник ГО Костолац Крстаноски је новинарима Основне школе „Јован Цвијић“, у знак добродошлице и као захвалност на професионалном новинарском односу, уручио скромне поклоне. 

Реч народа и 

Новинарска секција ОШ „Ј. Цвијић“ Костолац