IMG_3304Град Пожаревац је из буџетског Фонда за заштиту животне средине определио 22 милиона динара за набавку нових контејнера у овој години. Контејнери су почели да стижу и складиште се на плац Рециклажног центра ЈКП „Комуналне службе“ одакле ће бити распоређени на локације у Пожаревцу и Костолцу.

             Купљено је 130 нових контејнера, 30 великих запремине 5 кубних метара и 100 мањих запремине једног кубика.  У Пожаревац ових дана треба да стигне и ново возило за изношење комуналног отпада – камион носивости 15 тона.

             Прошле године је из Фонда за заштиту животне средине за набавку контејнера и опреме за „Комуналне службе“, односно јавну хигијену издвојено 28 милиона динара, саопштио је градоначелник  и најавио реализацију одлуке да се смеће организовано односи и из свих сеоских домаћинстава са подручја Града.

Комуналци и у селима

             -До краја ове године или почетком следеће решићемо проблем одношења и депоновања отпада са сеоских подручја на територији Града. Издвојили смо значајна средства за одношење отпада и рашчишћавање постојећих дивљих депонија, укупно око 18 милиона динара. Такође су одвојена средства за одношење отпада на неку од регионалних депонија на територији  Србије како би Комунално предузеће и Град Пожаревац могли да уђу у поступак рекултивације и санације постојеће депоније „Јеремијино поље“, најавио је Спасовић.

             За сада се још не зна колико ће Пожаревац издвојити новца за ову неопходну меру и покушај да се реши вишедеценијски проблем.

             Локална самоуправа је ове године ушла у решавање овог проблема,што се тиче цене неће моћи много да се бира, али је сасвим сигурно да ће се радити систематски:

             -Одлагање комуналног отпада је један од горућих и најважнијих проблема на територији Града Пожаревца изузимајући проблем са водом где смо стабилизовали ситуацију. Заправо је депонија сада највећи проблем, нагласио је Бане Спасовић.

             Трајно решавање проблема одлагања отпада са подручја два града и из свих села, градоначелник Пожаревца види у његовом одвожењу на неку од регионалних депонија у Србији. „Јеремијино поље“ чији је капацитет ограничен, служиће као трансферна депонија.

 Ново место за грађевински шут на Игми

              Градоначелник је најавио и избор нове локације за одлагање грађевинског шута после судског спора, који је приватна фирма чија је парцела коришћена за ову намену, добила против ЈКП „Комуналне службе“. Ова фирма којој је штета надокнађена, има обавезу да рашчисти дивљу депонију, а Град Пожаревац да нађе ново место за одлагање:

             – Радимо на решавању проблема одлагалишта за грађевински шут и нашли смо једну одговарајућу локацију такође на Игми. Надам се да ћемо још током ове године решити и све имовинско – правне односе око ове локације тако да неће бити „празног хода“ за одлагање грађевинског шута у граду, рекао је Спасовић.

Share.

2 коментара

  1. Dali se gleda na otpad iz sela .Gradiska opstina je nabavila kontnjere za staklo ,,za plastiku ,,za metal Mi u selu to nemamo tj u okolnim takodje ..Dali mi smo drugorazredni gradjani poz. sela….Opasne hemikalije se bacaju na jednom mestu gde je neko zamislio.. pricam o selu Bare.. Dali se vodi briga dace voda biiti i dalje zagadjena..Sta to opstina radi za nas..

Skip to content