У Браничевском и Подунавском округу од вируса грипа типа А (Н1) оболело шест особа, у Смедереву једна преминула

 

На територији Браничевског и Подунавског округа, на основу резултата Института „Торлак“, од укупно шест узорака послатих на преглед, пет је позитивно на вирус грипа типа А (Н1).

По речима др Вере Јоковић Костић, начелнице Епидемиолошке службе у Заводу за јавно здравље Пожаревац, на подручју Браничевског округа, једна оболела особа је са територије Општине Петровац на Млави (1965), док је у Пожаревцу вирус грипа идентификован код детета рођеног 2012. године.

-У Подунавском округу, тачније у Смедереву, од грипа типа А (Н1) оболеле су три особе рођене 1960, 1989. и 1973. године. Нажалост, један пацијент је преминуо (старосна група од 30 до 64 године). У овом случају реч је о пнеумонији, запаљењу плућа, које је највероватније повезано са вирусом грипа. Остали оболели са територије оба округа налазе се у општем добром стању. Истичем да је важно да се особа која посумња да има грип на време јави свом изабраном лекару како би се предузеле одговарајуће мере. Уколико је реч о блажој клиничкој слици приступиће се кућном лечењу пацијента, које предвиђа одмор, симптоматску терапију, са одређеним режимом исхране. Међутим, уколико пацијент има тежи облик обољења, отежано дише, осећа већи замор при сваком напору или активности, неопходно је да се јави лекару, који ће одлучити да ли му је потребно кућно лечење или хоспитализација, нагласила је др Вера Јоковић Костић, уз напомену да грип може проћи са благом клиничком сликом, без компликација, али уколико се не реагује на време може бити веома опасан.

Компликације грипа најчешће су код особа са хроничним обољењима, међутим, постоје изузеци. Интересантно је да је од пет поменутих пацијената, само код једног у анамнези наведена хронична болест.

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content