2020-11-29T18:37:45+01:00 29. новембра, 2020. 18:37 |

Најлепша дворишта

У оквиру конкурса „Најлепше двориште“, који већ традиционално организују Јавно комунално предузеће „Комуналне службе“ Пожаревац и Новинско издавачко привредно друштво „Реч народа“ а.д. Пожаревац, ове године је услед неповољне епидемиолошке ситуације изостала свечана додела награда.

Петров, Јовић, Максимовић и Ивошевић

             Петров, Јовић, Максимовић и Ивошевић

Изузетак је начињен када је реч о првонаграђеном дворишту Биљанe Петров из Пожаревца, којој су диплому и новчану награду у износу од 7.000 динара, у њеном дворишту, уручили директор Комуналних служби Слободан Јовић, директорка Речи народа Андријана Максимовић и представница стручне комисије, дипл. инжењер пејзажне архитектуре, Драгана Ивошевић

Дипломе и новчане награде од 5.000 и 3.000 динара, за друго место Нели Стокић из Затоња и треће Снежани Вујовић у Острово, биће послате поштом, као и две похвалнице, Југославу Чарапићу из Пожаревца и стамбеној заједници у Трудбеничкој улици 25 у Костолцу.

Директор ЈКП „Комуналне службе“ Слободан Јовић захваљује се свим учесницима у акцији и исказује очекивање да ће грађани, који држе до уређења својих дворишта, наставити да доприносе уређенијем, чистијем и лепшем граду и његовој околини.

Директорка НИПД „Реч народа“ Андријана Максимовић указује на едукативан карактер конкурса „Најлепше двориште“, у смислу улепшавања окружења свих нас, а дугорочно и доприноса очувању животне средине.   

Жири који су чиниле Драгана Чепкеновић, мастер инжењер хортикултуре, Драгана Ивошевић, дипломирани инжењер пејзажне архитектуре и Милена Перишић, инжењер заштите животне средине, имао је тежак задатак да у конкуренцији од 24 дворишта одлучи о три најуређенија. 

За најлепше је проглашено двориште Биљане Петров из Пожаревца. У образложењу жирија наводи се да је врт уређен и одржаван у складу са постојећим архитектонским објектом (кућа, настрешница, помоћни објекти, стазе). Посебан акценат је на мозаику. Простор дворишта је у целости оплемењен, обиљем врста, уз озбиљна дугогодишња улагања и свакодневни труд у одржавању.

Другопласирано двориште Неле Стокић из Затоња изузетан је пример простора уређеног по принципима класичног пројектовања вртова са адекватно примењеним мерама неге (орезивање, косење).

Треће место завредело је двориште Снежана Вујовић из Острова, које је очигледан резултат великог труда у одржавању цветних врста, уз деликатну усклађеност са елементима стаза, леја и цветних зидова.

Похвалнице су додељене Југославу Чарапићу из Пожаревца, за врт у којем доминирају лисно декоративне врсте.

Друга похвалница је и ове године додељена костолачком дворишту стамбене заједнице у Трудбеничкој улици, као добар пример сарадње станара на уређењу.