2020-08-13T08:24:38+02:00 13. августа, 2020. 08:24 |

Нов режим саобраћаја у Пожаревцу и Костолцу

У састав Савета за безбедност саобраћаја Града Пожаревца укључени су стручњаци из неколико области, а све у циљу подизања безбедности на путевима.


Тако су се, осим саобраћајних експерата, у рад Савета током претходног периода укључивали представници градске власти из различитих области.  Саветом председава Драган Станојевић, последња седница Савета одржана је 16. јула, а на овом заседању донете су одлуке о промени режима саобраћаја у Пожаревцу и Костолцу.

ИЗ ДВОСМЕРНЕ У ЈЕДНОСМЕРНУ

Пројектом о техничком регулисању саобраћаја, урађеном пре две године, омогућене су промене режима саобраћаја у појединим деловима Пожаревца.

Због ширине коловоза из двосмерних у једносмерне  “прелазе”  улице које се налазе бочно у односу на такозвани Лучички пут, односно Улицу 27. априла. То су Кучевачка, Жагубичка, Зајечарска, Црногорска, Лесковачка, 4. јула, Пиротска и Цинцар Јанка.  Станојевић напомиње да ове промене неће проузроковати никакве саобраћајне проблеме, јер је је уличном мрежом у овом делу града омогућено кружно кретање из једне улице у другу.

             Раскршће Дунавске, Вељка Влаховића и Змај Јовине улице

Станојевић истиче да део поменутог пројекта обухвата и Делиградску, Скопљанску и Прилепску улицу.

– Прилепска улица остаје једносмерна, али ће кретање бити омогућено из  смера супротног доскорашњем, односно биће једносмерна из правца Железничке станице ка Косовској улици. Скопљанска улица не испуњава могућност двосмерног саобраћаја, те ће бити једносмерна, као и део Делиградске улице, до укрштања са Скопљанском. Једносмеран режим одређен је и у улицама код Медицине рада, односно у  улицама Ситничка, Книћанинова и Угљешина, нагласио је Станојевић.

 Пожаревац би током 2021. године требало да добије још један кружни ток који би требало да се нађе на раскршћу  улица Дунавска, Вељка Влаховића и Змај Јовина.

ПРОМЕНЕ У КОСТОЛАЧКИМ УЛИЦАМА

                                         Улица Боже Димитријевића у Костолцу

-У Градској општини Костолац урађен је  пројекат  чији је циљ био успоравање саобраћаја у Улици Боже Димитријевића, што је најпре решено омогућавањем паркирања са обе стране улице. Пракса је  међутим показала да то није одговарајуће решење, те је урађен је нов пројекат са измењеним режимом саобраћаја, тако да је сада паркирање у Улици Боже Димитријевића, до укрштања са Улицом Вељка Дугошевића, омогућено са десне стране.  Измешта се и паркинг простор за таксисте из Улице Вељка Дугошевића у Рударску улицу.  Паркинг који су некада користили таксисти  служиће за паркирање аутомобила Костолчана, појаснио је Станојевић.

 И у Костолцу су поједине улице промениле смер, те су сада Задругарска улица до Првомајске, као и Рударска и Улица Николе Граонића једносмерне, а са десне стране поменутих улица  дозвољено је паркирање.

Аутоседишта на дар

Оно по чему је Савет за безбедност саобраћаја Града Пожаревца постао познат међу младим родитељима јесте и подела  аутоседишта. Као и претходних , Савет и током ове године  сваком новорођеном детету  дарује аутоседиште.

-Због епидемије корона вируса прекинуло се са праксом колективне поделе седишта и едукацијом родитеља, те се родитељи позивају телефоном и свој дар преузимају индивидуално, објаснио је Драган Станојевић.

 

УРЕЂЕЊЕ ШКОЛСКИХ ЗОНА

Драган Станојевић

Скорашњи почетак школске године диктира и појачавање безбедности у саобраћају у школским зонама. У току је јавна набавка за реализацију пројекта који ће обухватити хоризонтално обележавање, постављање лежећих полицајаца, као и дисплеја који ће возачима назначавати којом се брзином крећу како би прилагодили  брзину кретања зони школе.  Истовремено наставља се и са едукацијом предшколаца,  основаца и  средњошколаца путем акција и кампања.

До краја ове или почеком наредне године биће постављена и два нова семафора, један у Улици Чеде Васовића код Основне школе „Краљ Александар Први“, а други Немањиној улици, на укрштању са Дунавском и Југ Богдановом.

-Издвојена су средства за опремање саобраћајних кабинета за две школе, а план је и да се саобраћајна полиција појача са два нова возила, рачунарском  и опремом за увиђаје саобраћајних незгода.

И.Р.