2020-11-13T11:47:11+01:00 13. новембра, 2020. 11:47 |

Нова подлога и тезге на пијаци у Шумадијској

Реконструкција зелене пијаце у Шумадијској улици „Стари млин“ у Пожаревцу се приводи крају. Већ десетак дана је затворена за промет робе. Први део посла, асфалтирање подлоге је завршен и после финиширања биће постављене нове тезге.


По речима директора Јавног комуналног предузећа „Комуналне службе“, Слободана Јовића, реновирање је морало да се уради пре зимског периода јер је стара подлога пропала:

-Простор зелене пијаце је био у лошем стању и зато је сада урађен нови слој асфалта. На сређеној пијаци према плану поставићемо 25 нових тезги и обележићемо их за наше закупце.  Тако ће бити адекватна и пристојна за све кориснике наших услуга и потрошаче који на њој пазаре.

Слободан Јовић

У реконструкцију подлоге на пијаци у Шумадијској улици Јавно комунално предузеће „Комуналне службе су уложиле 1, 1 милион динара. За 25 нових тезги издваја се додатних 800.000 динара, тако да се инвестира близу 2 милиона динара:

-Тешка су времена и због короне и наше пословање може да буде угрожено мада ми домаћински послујемо и гледамо да је предузеће стабилно. Не расипамо новац и када улажемо, радимо то да би боље финасијски пословали уз уважавање потреба наших корисника, каже Јовић.

Завршетак радова  на пијаци „Стари млин“ очекује се до половине новембра. Закупци тезги који су овде продавали пољопривредне производе привремено су премештени на пожаревачке пијаце „Круг“ и „Пионирски трг“.

 

Обележен Митровдан

Резањем славског колача у Саборној цркви Светих арханђела Михаила и Гаврила у Пожаревцу, запослени у Јавном комуналном предузећу „Комуналне службе“ обележили су своју славу Митровдан у складу са традицијом, обичајима али и садашњим здравственим околностима. Славски колач за следећи Митровдан Љиљани Вукашиновић предала је Весна Тодоровић, овогодишњи колачар.

 

ВРЕМЕ ЗА ЗАТВОРЕНУ ПИЈАЦУ

-Крајње је време да се размишља о једној затвореној пијаци. Градови ове величине у Србији имају затворене пијаце и очекујемо да локална самоуправа подржи реализацију ове идеје. Затворена пијаца би као простор била квалитетнија за пружање услуга  јер такав тип тржнице предвиђа магацински простор за одлагање робе, лифтове за терет. Није реч о луксузу већ испуњавање захтева које данашње време и потрошачи и продавци траже, каже директор Јовић и додаје:

-Ми морамо да мислимо и на конкуренцију и оно што сада као робу нуде велики маркети и пиљаре којих је све више у граду. Не можемо да занемаримо наше кориснике и закупце тезги као и суграђане који су навикли и воле да пазаре баш на пијацама.

Услове да се реконструишу и опреме као затворене, имају две пијаце у Пожаревцу, „Стари млин“ и „Пионирски трг“. Најстарија пожаревачка пијаца „Круг“ има јединствен стил градње и архитектуру и зато треба да буде сачувана. Позиција у самом центру града је чини  изузетно посећеном и популарном.

Такође, у ЈКП „Комуналне службе“ разматра се могућност да се реши проблем бувље пијаце која је сада смештена са десне стране лучичког пута:

-Тај простор је неуслован. Ми би могли да га средимо, али то земљиште не припада Граду нити нашем предузећу и самим тим нема могућности за улагање и опремање. Било је разговора да се део простора с друге стране исте улице обележи и користи као бувља и као ауто пијаца, сматра Јовић.

Нови „бувљак“ би био ограђен и опремљен свим потребним садржајима и услован за трговину. 

                                                                                           Д. Деурић