2020-12-01T21:26:42+01:00 2. децембра, 2020. 07:15 |

Нови засади

У току су припремни радови за пошумљавање већих површина по основу газдовања шумском газдинском јединицом копова „Костолац“.


Како нам је рекао Велимир Дамњановић, самостални инжењер биолошке рекултивације у огранку „ТЕ-КО Костолац“, план је да се на старим рекултивисаним просторима на површини од осам хектара обнове засади садњом 17.600 комада сибирског бреста.

На простору од 0,36 хектара, на спољашњем одлагалишту поља „Кленовник“, планирана је санитарна сеча стабала црног бора који је изгорео у пожару. Након сече стабала и припреме терена на том простору биће посађено нових 850 садница црног бора, који ће бити стар две године. Урађена је комплетна документација и по одобрењу надлежних почиње извођење радова. 

В.Дамњановић

На одељењу број 10 на површини од 1,1 хектара, на спољном одлагалишту некадашњег копа „Костолац“, посечена су стабла тополе која су достигла пуну вегетативну зрелост и на истој локацији посађено је 665 нових стабала тополе.

План биолошке рекултивације на унутрашњем одлагалишту копа „Дрмно“ реализован је током пролећног периода садње биолошког материјала. На косинама треће етаже унутрашњег одлагалишта ПК „Дрмно“ рекултивисана је површина од 20 хектара, на којој је посађено 22.000 садница багрема које добро напредују.

Током године радило се на одржавању и чувању рекултивисаних површина, воћњака и засада пауловније.

Р.Н.