Чланови Удружења пчелара Пожаревац, на недавно одржаној 52. годишњој скупштини, за председника су изабрали Дејана Стефановића, дипломираног правника. Нови председник каже да једно од најстаријих удружења на територији града Пожаревца наставља са редовним активностима, али планира и нове. Једна од њих је оснивање секције за рад са младима који ће добијати све потребне информације од пчелара, на челу са Слободаном Јефтићем.

-Децу од малих ногу треба учити о важности употребе меда и осталих пчелињих производа, како би их индиректно заинтересовали за бављење пчеларством, каже председник Удружења Дејан Стефановић.

Редовне активности укључују едукативне екскурзије у земљи и иностранству, посете сајмовима и пчелињацима, а план је да се ове године оде на сајам у Брно са посетом Прагу и Дрездену, уз обилазак локалних пчелињака и произвођача опреме. Пожаревачки пчелари, осим на сајмовима, новине могу чути и од еминентних предавача који их посећују.

– Недавно нам је гост био Синиша Иличић који је говорио на тему „Пчеларство и заштита биља“, а у петак, 7. фебруара, гостовао је Зоран Петровић из Лајковца, са темом „Праћење пчелињих друштава“. Већ наредне недеље, 16. фебруара, у Костолцу приређујемо традиционално Међународно саветовање пчелара Браничевског округа на коме ће као предавачи учествовати еминентна имена ове области, проф.др. Дражен Лушић из Хрватске, др.вет.мед. Хегедиш Денеш из Мађарске и Андреј Север из Словеније. Под слоганом „Више знаш више вредиш” Саветовање организујемо у сарадњи са Буџетским фондом за развој пољопривреде Града Пожаревца и Градском општином Костолац, објашњава Стефановић, позивајући заинтерсоване да се укључе у рад.

   9. МЕЂУНАРОДНО САВЕТОВАЊЕ ПЧЕЛАРА БРАНИЧЕВСКОГ ОКРУГА

Костолац , 16. фебруар, Позоришна сала

10:15 – 11:15 Проф.др Дражен Лушић „Шта нам значи поленска анализа меда“

11:15 – 12:15 Др.вет. мед Хегедиш Денеш „Најновија сазнања о пчелињим болестима“

12:15 – 13:15 Андреј Север „И ја могу бити пчелар“(особе са посебним потребама)

 

Значајан ослонац Удружење има у локалној самоуправи. Интензивираће се разговори са представницима Града Пожаревца о добијању већег простора како би се проширио и дијапазон активности. Наиме, Удружење има више од 300 чланова, а садашње седиште има има места за само 20 људи. Нови простор омогућио би оснивање Музеја пчеларства у Пожаревцу, којем чланови теже, јер је пожаревачко удружење једно од  најорганизованијих и најбољих у Србији.

-Како би се осигурао континуитет набавке потребног за пчеларство наставићемо да учествујемо на конкурсима, како код  локалне самоуправе, тако и на нивоу Републике, али и у оквиру програма Европске уније, путем прекограничне сарадње. Такође, предложићемо да се изврши садња медоносног биља у округу, поспеши оснивање мини пчелињака на равним крововима зграда, уз сагласност станара и поштовање свих мера безбедности, додаје Стефановић.

Граду је поднета иницијатива о потписивању декларације против тровања пчела,  а у току је припрема обележавања 100 година пчеларства у Пожаревцу и браничевском крају, односно 600 година пчеларства на нашем простору.

 Удружење не запоставља ни хумани аспект рада. Реч је о организовању хуманитарних акција у вртићима, школама и установама социјалне заштите, акцијама добровољног давања крви,  а у сарадњи са стручним службама и укључивање лица са инвалидитетом у поједине послове.

В. Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content