На основу података достављених Институту за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” на територији Републике Србије регистрованa су 102 случаја оболевања од грознице Западног Нила са 9 смртних исхода који се могу довести у везу са оболевањем од грознице Западног Нила, 3 у Јужнобачком округу, 5 на територији Града Београда и 1 у Јужнобанатском округу.

Када је реч о оболелима у Браничевском и Подунавском округу из Завода за јавно здравље Пожаревац потврдили су да су у Подунавском округу од грознице Западног Нила оболеле четири, док је до закључења овог броја листа у Браничевском округу потврђено оболење код две особе.

Случајеви оболевања су пријављивани из Јужнобанатског (18 особа), Јужнобачког (22), Западнобачког (6), Сремског (2), Средњебанатског (4) и Севернобанатског округа (2) као и са територије Града Београда (44).

Вирус Западног Нила шири се уједом зараженог комарца. Комарац се може заразити након што уједе заражену птицу. Не постоје докази који указују да вирус може да се пренесе са једне особе на другу или са других врста животиња на људе. Симптоми болести јављају се до две недеље након убода зараженог комарца. За око осамдесет одсто инфицираних особа, ово обољење протиче без симптома. Око двадесет одсто заражених особа има благу клиничку слику у виду грознице, главобоље, мучнине и повраћања. Симптоми вируса углавном пролазе у року од неколико дана, али постоје случајеви када могу да потрају и неколико недеља. Најосетљивија група су особе старије од педесет година и хронични болесници. У просеку, на сваких 150 оболелих јављају се компликације код једне особе.

Share.

Comments are closed.

Skip to content