2021-03-04T11:36:04+01:00 4. марта, 2021. 10:01 |

Од српске дијаспоре 4, 25 милиона долара

 

Током 2020. године српска дијаспора је донирала 4,25 милиона америчких долара у хуманитарне сврхе у Србији. Од тога је 46 процената, то јест 1,95 милиона долара, донирано за борбу против вируса ковид -19, док је 54 процената или 2,3 милиона долара, донирано у друге сврхе, углавном за смањење сиромаштва и лечења оболелих. Ово су резултати најновијег истраживања организације Catalyst Balkans, који су представљени на панел дискусији „Филантропија нема границе”, у организацији Фондација Ана и Владе Дивац, уз подршку Америчке агенције за међународни развој (УСАИД).

– Данас, када нам је база у Србији, имамо огромну подршку наших људи из дијапсоре, нагласио је Владе Дивац, наш истакнути кошаркаш и оснивач Фондације Ана и Владе Дивац.

На првом дану панела „Филантропија нема границе” на ком је било окупљено више од 130 учесника из Србије као и из САД, Аустрије, Холандије, Финске, Француске, Канаде, Велике Британије и Босне и Херцеговине, вођена је дискусија о укључивању и сарадњи непрофитних организација из Србије са српском дијаспором током кризних ситуација, како у виду прикупљања новчаних донација тако и у виду укључивања стручњака из дијаспоре, организовања културних догађаја, и тако даље.

– Кроз наше активности и партнерства као што је ово, покушавамо да створимо исте оне могућности за добру будућност у Србији које сте ви отишли да потражите у иностранству, рекла је Шенли Пинчоти, директорка Канцеларије за демократски и економски развој при мисији УСАИД-а у Србији.

Највише новчаних донација током 2020. године дошло је од припадника дијаспоре који живе у Немачкој, скоро 40 одсто, затим у Канади 24 одсто и у САД 19 одсто. Захваљујући овим донацијама, велика средства су инвестирана у изградњу или реновирање болница широм земље, а посебно у Тутину, Крагујевцу, Крушевцу, Новом Пазару, Пријепољу и Ваљеву.

– Зашто припадник дијаспоре жели да помогне свом народу? Зато што филантропија нема границе. Када сте далеко од своје земље онда је осећај припадности још већи. У глобализованом свету, свету без граница, осећај припадности чува идентитет али је и покретач солидарности, рекао је Арно Гујон, в. д. директора Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону при Министарству спољних послова Републике Србије.

Ана Дивац, оснивач Фондације, захвалила се српској дијаспори на овако великодушној помоћи упркос чињеници да је ово глобална криза у којој су се задесили сви, укључујући и припаднике српске дијаспоре и њихове породице. Она је додала да је српска дијаспора и раније давала значајну помоћ посебно у кризним ситуацијама, као на пример током поплава 2014. године.

Ово је трећа по реду панел дискусија о дијаспори која је организована у склопу Пројекта за унапређење оквира за давање који финансира Америчка агенција за међународни развој (УСАИД), а спроводи Коалиција за доброчинство, коју предводи Фондација Ана и Владе Дивац. Остали чланови Коалиције су Траг фондација, Цаталyст Балканс, СМАРТ Колектив, Српски филантропски форум, Форум за одговорно пословање и Привредна комора Србије.

За више информација о Пројекту за унапређење оквира за давање, обратите се Дејану Дробњаку, на дејан.дробњак@дивац.цом или на +381 62 77 45 43. За више информација о УСАИД-у, обратите се Мирјани Вукши-Завишић на mvuksa@usaid.gov  или + 381 65 316 45 30.