P7140066Лауреат 23. фестивала „Царевчеви дани“ на коме је учествовало 11 такмичара је млада виолинисткиња из Ваљева Софија Живић која је за титулу најбоље добила и виолину уметничке радионице Јана Немчека из Ковачице

Онако како је и почео 11. јула, уз звуке мелодије „Свилен конац“, завршен је 23. Музички фестивал „Царевчеви дани“ 14. јула на кеју крај Дунава у Великом Градишту. Фестивал „Царевчеви дани“ први пут је одржан 1995. године и од тада, на овај начин траје сећење на великог виолинисту, оснивача и првог вођу Народног оркестра Радио Београда Властимира Павловића, рођеног у селу Царевцу надомак Великог Градишта.

P7140040           Лауреат овог 23. фестивала је Софија Живић, млада виолинисткиња из Ваљева, ученица трећег разреда Музичке школе „Живорад Грбић“. Софији је ово друга награда на „Царевчевим данима“, 2014. године је добила признање као најмлађа учесница такмичења. Стручни жири који је те последње вечери фестивала радио у саставу Новица Стоимировић, виолиниста и први победник овог такмичења, Ненад Станић, солиста на виолини и уметнички руководилац Народног оркестра националног ансамбла „Коло“ и Илија Павловић, музички уредник Радио Београда, донели су овакву одлуку сматрајући да је победница за нијансу била боља од осталих десет такмичара. Софија Живић је са првим местом добила  могућност да заједно са Народним оркестром РТС-а сними компакт диск „Царевчеви лауреати“,  и виолину, дар уметничке радионице градитеља виолина Јана Немчека из Ковачице.

           Другу награду поделили су Кристина Вишњић из Лазаревца и Војислав Живић из Ваљева. Кристина је на овом такмичењу освојила неколико награда: за најбоље одсвирану песму „Радо, кћери Радо“, као и за сценски наступ.Такође, добила је награду публике која се мери најгласнијим и најдужим аплаузом. Војислав је награђен  и за најбоље одсвирано коло чији је назив „Стишко коло“.

           Трећу награду такође су поделила два такмичара, Лариса Копић и Андрија Јанковић из Београда.

Награда за најмлађег учесника припала је Даници Ташић из Београда, ученици првог разреда Филолошке гимназије.

ШЕСТ МИНУТА ЗА ЦАРЕВЦА

Према пропозицијама такмичења сваки учесник имао је до шест минута времена да на виолини одсвира једну песму или сплет песама и коло из репертоара Властимира Павловића Царевца.

На престижном такмичењу младих виолиниста у Великом Градишту своје умеће на овом инструменту, уз пратњу Народног оркестра РТС-а којим руководи Влада Пановић, показали су и Вивијен Куртовић из Сомбора, Матија Николић из Ужица, Ненад Миливојевић из Лазаревца, Сара Стојковић из Београда и Саша Дугић из Београда. Свих 11 такмичара похађало је од 11. до 14. јула Летњу академију народне музике (ЛАНАМ) коју је у Костолцу водио виолиниста Зоран Бахуцки.

Осим такмичара, који су плакете добили  за учешће, признања за посвећеност Фестивалу и Властимиру Павловићу Царевцу добили су и оснивачи ове манифестације која чува дух и вредности народне музике: др Драгослав Девић из Београда,  Бранко Белобрк, пријатељ и друга виолина Властимира Павловића и Атанасије Таса Панић из Великог Градишта.

У ревијелном делу завршне вечери 23. Музичког фестивала „Царевчеви дани“ наступали су, праћени Народним оркестром Радио телевизије Србије, победница прошлогодишњег певачког такмичења Марија Јовић и Милан Топаловић Топалко.


 БЕСЕДА МИЛИВОЈА МИХАЈЛОВИЋА, ДИРЕКТОРА РАДИО БЕОГРАДА  

                                                 За живота у легенду

P7140032 -Властимир Павловић Царевац је један од људи који су обележили прошлост Радио Београда и који ће обележити његову будућност, рекао је у беседи последње вечери Фестивала, директор Радио Београда Миливоје Михајловић. Мало је људи у Србији који за живота уђу у легенду. Ми Срби смо склони да у легенду гурамо борце и хајдуке, углавном оне који узимају оружје у руке. Нема много места у легендама за људе који граде темеље и померају хоризонте. Властимир Павловић Царевац је био један од оних који је за живота постао мит и ушао у легенду. Био је виртуоз на виолини, боем, био је и велики господин музике и један од највећих чувара српске традиционалне музике. Властимир Павловић Царевац и Радио Београд су отворили еру у очувању народне музике и та ера траје и данас. Постављао је координате на којима су васпитаване генерације и грађен укус према народној музици у Србији. Радио Београд поштује ту традицију и чува 2200 минута музике коју је Царевац за њега и будућност снимио. Ми и наша генерација имамо обавезу да наставиму традицију и чувамо народну музику, рекао је Михајловић.


                                        И Градиште и Царевац

            Такмичење младих виолиниста је завршница Музичког фестивала „Царевчеви дани“ које траје четири дана и обухвата низ разноврсних програма у Великом Градишту и родном месту Властимира Павловића ко коме је добио свој чувени надимак – Царевац.

Фестивал се одржава под покровитељством Општине Велико Градиште, Министарства за културу и информисање Републике Србије и Радио Београда.

Осим такмичења виолиниста, организује се и такмичење певача – вокалних солиста које такође прати Народни оркестар РТС-а и које је изнедрило низ младих извођача традиционалне музике.

Један дан Фестивала одржава се у родном селу Царевац где је прошле године отворена спомен соба и постављена биста уметнику.

У оквиру Фестивала приређују се ликовне изложбе, отвара се позорница за наступе хорова, фолклорних ансамбала, промовишу књиге…

Најдуже и најлепше шеталиште у Великом Градишту дуж обале Дунава носи име Властимира Павловића Царевца.


   ДРАГАН МИЛИЋ, ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ ВЕЛИКО ГРАДИШТЕ

                                              „Царевчеви дани“ и туризам

P7140029             Коментарушећи овогодишњи Музички фестивал посвећен Властимиру Павловићу Царевцу, први човек Општине Велико Градиште, председник Драган Милић је за медије рекао:

           -Фестивал се уклапа у наше планове око развоја и ово је и туристичка манифестација и музички фестивал посвећен великану наше народне музике. Ових дана смо анализирали шта смо све урадили од првог фестивала до данас. Поменућу само неке најзначајније ствари, подигли смо споменик Властимиру Павловићу Царевцу овде у Великом Градишту, спомен бисту у Радио Београду, бисту у његовом родном селу Царевцу, отворили смо Музичку школу овде, у сарадњи са СМШ „Стеван Мокрањац“ у Пожаревцу, дали име шеталишту крај Дунава по нашем виолинисти, објавили смо монографију о Царевцу. Фестивал је добио свој печат и евидентно је да је препознатљив у целој Србији. Оба такмичења у оквиру фестивала имају квалитетне учеснике што показује да изазива интересовање јер га прати много публике. Задовољан сам тиме јер је у јеку туристичка сезона, много  људи на Сребрном језеру и долазе да слушају виолине и добре песме. Ова као и остале манифестације се уклапају у наше туристичко лето које почиње првомајским уранком на Сребрном језеру од кога желимо да направимо бренд са 48 сати живе музике, затим „Данима цвећа и меда“ . Имали смо међународни шаховски турнир са преко 300 такмичара из разних делова света, па су на наше задовољство стигли и шахисти из Чикага и Јужне Африке. Кошаркашки камп Милоша Теодосића ради пуном паром и ове године окупиће око 1000 деце што је 10 000 пансион дана. Могу да најавим одмах за следећу суботу „Аласке вечери“ са 150 учесника и традицијом дужом од 50 година кувања рибљих чорби. После тога и „ Пасуљијаду“ посвећену пасуљу „градиштанцу“, крајем августа имамо међународни филмски фестивал. Настојимо да сваке недеље наши гости на Сребрном језеру и у Великом Градишту могу да уживају у некој од манифестација.

 

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content