2020-09-05T23:47:13+02:00 5. септембра, 2020. 23:46 |

Одржан први такмичарски дан 57. ЉКИ

Првог дана Љубичевских коњичких игара одржане су четири касачке и две галопске трке и полуфинале вишебоја, док су такмичење у даљинском јахању и утакмица у прескакању препона изостали.


Такмичење је започело касачким надметањем „Ресава“ на 1.600 метара у којој је победу однело грло Дана С.Г за чијим сулкама је био Миодраг Пантић. На друго место пласирало се грло Hercule De Sajan, док је трећу позицију заузела Loretta. Време победничког каса 1.18,3 по километру, а пехар је уручила Наташа Крстић, заменица председника Скупштине града Пожаревца. У касачкој трци „Млава“ за грла која су у каријери зарадила до 1.000 бодова, за наградни фонд од 145.000 динара такмичило се 9 грла. Тријумфовало је грло Donita Ferm са возачем Владимиром Прибићем и просечним касом по километру 1.16,4. Друго место припало је грлу Elpenor AT и треће грлу Марино. Признање победничком тиму предао је Милан Јовић, члан Градског већа задужен за спорт и туризам.

Први галопски окршај „Михајловац“ на 1.300 метара припао је грлу Salah Al Din са јахачем Милошем Милојевићем. Ово грло је за две дужине коњског тела било брже од другопласираног Ice Skate, док се на трећој позицији обрело грло Priston Boy. Време победника 1.19,6, а пехар је уручио Василије Балдић, вршилац дужности директора Туристичке организације Града Пожаревца.
Због пада возача Жељка Вујановића који се налазио у сулкама грла If At касачка трка „Дунав“ је прекинута, а у поновљеном наступу на крају тркачког дана тријумфовао је Wineto са возачем Борисом Кеченовићем и просечним касом по километру 1.16,8. Друго место изборио је Inez Foxx A.T, а за њим кроз циљ је пројурио Silverado. Победничком тиму признање је уручио Александар Миленковић, директор КД „Кнез Михаило“.

Уследило је сјајно галопско надметање „Војвода Миливоје Живановић“ на 1.100 метара у којем је за пола дужине коњског тела грло Torino Hill са Тиком Вујковићем у седлу надмашило другопласираног Ваславија, док је треће место заузела Атина. Време победника минут и пет секунди, а награду власнику победничког грла предао је Предраг Мијатовић, председник Скупштине града Пожаревца.

На ред је дошао и четврти касачки окршај „Морава“ за грла која су у каријери зарадила до 4.000 бодова и наградним фондом од 165.000 динара. Славило је грло Spinal Tap A.T са Бранком Скендеровићем у сулкама и просечким касом по километру 1.16,1. Други кроз циљ је прошао Cash Royal, а трећи Elliot. Победничком Animal Trade Racing Team-у пехар је предала Ана Миљанић, народна посланица. Затим су на сцену ступили малени волтижери који су под будним оком тренера Сузане Јанковић на кобили Маза изводили фигуре у кентеру и комбиновано у касу и кентеру.

У полуфиналу аутентичног и јединственог Љубичевског вишебоја на 57. Играма окупило се дванаест вишебојаца. Најбољу позицију за недељно финале након дисциплина гађање топузом, стрелом, копљем, курирско јахање и сеча сабљом, заузео је четвороструки витез Марко Миленковић са грлом Невал и освојених 12 поена. Исто толико поена али слабије време у курирском јахању сакупио је другопласирани Андрија Стерђевић на грлу Мистерија. Трећу, четврту и пету позицију са по 11 поена изборили су Милан Ивић, Бобан Јанићијевић и Душан Јанковић, а у финале су прошли још Ненад Анђелић, Мирко Караџић и Душан Рајчић.

                                                                                                                  Д.Динић