2018-07-13T11:54:02+02:00 13. јула, 2018. 11:39 |

13. „ДАНИ СУНЦОКРЕТА“ У БАТУШИ: Време иде на руку сунцокрету

Почетком осамдесетих година на предлог проф. др Драгана Шкорића са Новосадског института, пољопривредни произвођач Ратомир Стокић из Батуше први је посејао новосадски хибрид сунцокрета. Већ следеће године шири се производња, а 2006. године дошло се на идеју да се Батуша прогласи селом сунцокрета. Од тада, на дан сеоске славе – Петровдан, одржава се манифестација „Дани сунцокрета“ под покровитељством Општине Мало Црниће и у организацији Месне заједнице Батуша, КУД-а „Властимир Живковић“, ФК „Интеграл“, Ловачке секције и Центра за културу.

Председник Општине Малиша Антонијевић истиче да локална самоуправа подржава манифестације чији је циљ подстицање пољопривредне производње, развој села и очување традиције.

Представник Новосадског института др Игор Балалић је рекао да су до сада временски услови ишли на руку сунцокрету.

-Веће количине падавина у наредном периоду не би одговарале сунцокрету, пре свега због појаве болести. Такође, кукуруз је у доброј кондицији, тако да се надам да ће сви који гаје ове биљне врсте, имати добре приносе, истакао је Балалић.

О подстицајним мерама говорио је референт за пољопривреду у Општинској управи Борис Павловић. Најзначајнија мера се односи на набавку приплодних јуница сименталске расе, затим следе мере субвенционисања осемењавања крава,  набавке оваца и коза, камата на пољопривредне кредите у висини до 300.000 динара, набавке конструкције и фолије за пластенике и набавке садница.

Из године у годину манифестација је све богатија, тако да је ове године организовано такмичење у кулинарским вештинама – спремању ловачког гулаша и традиционалних јела. Одржана је изложба удружења жена, старих заната и старих јела, а у културно – уметничком програму наступили су гости из Румуније (Општина Бистрица), Фолклорни ансамбл Општине Мало Црниће и културно-уметничка друштва „Костолац“, „Властимир Павловић“ из Смољинца“, „Стишки бисери“ из Мајиловца и „Властимир Живковић“ из Батуше.

Детаљније читајте у недељним новинама „Реч народа“, које су у продаји од уторка, 17. јула.

                                                                                                                             Д.Динић