У ДОМУ ЗДРАВЉА ПОЖАРЕВАЦ, У ОКВИРУ ДРУГОГ ПРОЈЕКТА РАЗВОЈА ЗДРАВСТВА СРБИЈЕ

Са др Весном Лакић, спец. гинекологије и акушерства и координаторком пројекта „Школа родитељства“ пожаревачког Дома здравља, у наставку разговора на тему оплођења и физиологије трудноће, причамо о променама које прате трудноћу.

 


У ДРУГОМ ТРОМЕСЕЧЈУ

Опстипација или затвор су чести и непријатни, а настају због дејства хормона трудноће који успоравају перисталтику црева и због притиска увећане материце на црева. Често доводе до појаве хемороида-шуљева који дају своју симптоматологију, наводи др Лакић, и наставља:

– Увећана материца потискује органе у трбушној дупљи. Притисак на дијафрагму и мало померање срца доводе до убрзаног срчаног рада.

 – Појачана пигментација на кожи лица узрокована хормонима трудноће даће трудничке пеге. Оток растреситих ткива мења физиономију лица труднице и налазимо: задебљане усне, зуби изгледају ређи и брада је истурена и месната. Врат је задебљан јер се увећава штитна жлезда. Долази до повећања дојки, које је узроковано знатним умножавањем и увећањем жлезданог и масног ткива. Труднице често кажу да „никад лепше и бујније“ него у трудноћи.

Др Весна Лакић

– Услед убрзавања  рада срца и плућа јавља се осећај лупања срца или прескакања, а при физичком напору губитак даха и недостатак ваздуха. Услед задржавања  течности  бубрези јаче филтрирају, што за последицу има често мокрење, устајање ноћу ради пражњења мокраћне бешике, а последично несаницу и фрустрираност труднице која је у сталној потрази за тоалетом.

– Хормони трудноће поспешују раст длаке што доводи до бујања косе и појачане маљавости тела, као и последичне потребе за чешћом депилацијом. Задржавањем течности настају генерализовани отоци меких ткива који за последицу имају отежану покретљивост екстремитета и тела, трапавост, испадање предмета из руку и сл. Долази до пораста обима трбуха и потребе за новом гардеробом, што неке труднице фрустира. Такође, стални покрети бебе могу да ометају активност труднице или сан.

– Уздржавање од алкохола и никотина у трудноћи и периоду дојења, минимално 18 месеци, неким трудницама пада јако тешко.

– У трудноћи због тзв. поплаве хормона трудноће, јавља се појачани либидо или сексуални нагон, а са друге стране, појачаној жељи супроставља се страх брачног партнера од повреде детета сексуалним односом, што има за крајњи резултат сексуалну фрустрираност труднице.

 

Препорука струке је да се са Школом родитељства почне у првом триместру трудноће. Она је бесплатна и намењена трудницама које живе на територији Града Пожаревца, без обзира на то где контролишу трудноћу.

Школа родитељства налази се у оквиру Службе за здравствену заштиту жена Дома здравља Пожаревац, под координацијом др Весне Лакић, специјалисте гинекологије и акушерства. Распоред активности и контакт телефони доступни су на сајту Дома здравља  www.dzpozarevac.rs  , а током пандемије препоруке стручњака можете пратити и путем новина и сајта „Реч народа“.

 

ПОСЛЕДЊА ТРИ МЕСЕЦА

Промене у трећем тромесечју трудноће су сличне већ поменутим, али још израженије, каже докторка, и додаје: 

– Јавља се често нагло добијање у телесној тежини, које растеже кожу и поткожно ткиво, а за последицу има настанак стрија као дефинитивних промена у структури коже. Појава тока – локализованих или генерализованих, даће измењену физиономију лица. Трудница осећа стезање материце и сталне покрете плода, који јој отежавају кретање и седење. Отежана покретљивост тела има за последицу тзв. трапавост, па се труднице често жале да су неспретне и да им све испада из руку. Често мокрење је израженије ноћу због боље перфузије бубрега у лежећем положају, а и стални покрти плода имају за последицу несаницу и умор труднице.

– Јављају се симптоми притиска увећане материце на органе трбуха: мокраћну бешику, дебело црево, желудац, дијафрагму и плућа, бубреге (често мокрење, затвор, појава хемороида, горушица, подригивање, отежаано дисање и спавање на равном и др). 

Наставиће се…

А. М.

Подршка за остварење овог пројекта обезбеђена је кроз грантове за пројекте у оквиру Другог пројекта развоја здравства Србије и Додатног финансирања за Други пројекат развоја здравства Србије преко Владе Републике Србије из средстава зајма Светске банке.

 

Мишљења која су овде изнета одражавају ставове аутора и не представљају обавезно и ставове Другог пројекта развоја здравства Србије и Додатног финансирања за Други пројекат развоја здравства Србије, Владе Републике Србије или Светске банке.

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content