Поводом смрти Драгослава Јовића Ћире, у Центру за културу Пожаревац одржан је комеморативни скуп вишедеценијском културном и спортском посленику, својевремено директору ове установе и једном од покретача Глумачких свечаности „Миливоје Живановић“.

Драгослав Јовић Ћира

У присуству породице, пријатеља и некадашњих колега, своја сећања на Ћиру евоцирали су Горан Јовановић, директор Народног музеја Гордан Бојковић, Славољуб Матић, Добрила Крстев  и директорка Центра за културу Пожаревац Галина Перић.

Драгослав Јовић је рођен 1948. године у Пожаревцу и као дечак ушао у воде спорта у којима га је привукла одбојка. Почео је у  „Железничару“, који се шездесетих  година ујединио са „Младим радником“ и наставио као јединствен  пожаревачки клуб. Јовић је потом  бранио боје одбојкашког клуба „Слога“ из Дубравице са којим као играч и тренер улази у Српску лигу Југославије. Једно време био је тренер женске екипе „Младог радника“ која је остварила значајне резултате, био је председник мушког одбојкашког клуба док је 1978 .године изабран за потпредседника Одбојкашког савеза Србије.

Паралелно са спортом, Јовић се интензивно  бави културним активностима и 1976. године именован је за директора Омладинског дома Пожаревац који се налазио у данашњој згради Музичке школе „Стеван Мокрањац“. Тада почиње његова нераскидива веза са овим сегментом друштвеног живота и ангажовање у бројним културним активностима Пожаревца, региона али и широм Србије и Југославије.

Уважавајући уметничке величине са територије некадашње Југославије и сам је био цењен и радо виђен у друштву тада најпознатијих стваралаца свих културних области, док Пожаревац бива, управо захваљујући Ћири Јовићу, једна од призми кроз коју су се преламали бројни догађаји из ове друштвене сфере. Како је по дипломи био просветни радник, један период живота је са супругом Горданом провео у Немачкој, образујући српску децу на матерњем језику, а по повратку још интензивније улази у свет културе обилато користећи урођени организаторско менаџерски дух, али и лична познанства са значајним и признатим књижевницима, сликарима, редитељима, глумцима, вокалним солистима…

У центру за културу Пожаревац као директор и уредник програма, није се либио да смело укрсти уметност и естраду док су на првом месту биле традиционалне вредности и класични домети. Као руководилац уважавао је колеге и прецизно знао какве су чије могућности, а као човек, сујете, неспоразуме па и сукобе чак и са врхунским уметничким величинама, које су у послу којим се бавио честе, решавао уз осмех и реченицу: „…Ма, ће решимо то!“.

Вођен иновативним духом, Драгослав Јовић Ћира биће упамћен по томе што је са неколицином уважених културних посленика покренуо Глумачке свечаности „Миливоје Живановић“ којима се данас поносе не само Центар за културу и Пожаревац већ и читава Србија. Но, и ван ове вансеријске манифестације, пожаревачка публика је имала прилику да редовно виђа најбоље представе најбољих позоришта у држави, али и бројне забавне програме високог домета намењене свим укусима и генерацијама.

Мало је простора али много разлога да памтимо Ћиру и бројна лепа дешавања које је својим идејама, прегалаштвом, духом, па и тврдоглавошћу изнедрио, а самим тим оплеменио пожаревачки културни и спортски миље.

Сахрана Драгослава Јовића Ћире обавиће се данас (четвртак, 12. јануар) у 14 сати на Старом гробљу у Пожаревцу.

Share.

Comments are closed.

Skip to content