2021-01-22T12:54:27+01:00 22. јануара, 2021. 12:54 |

Општина Жабари: Вакцинација тече по плану

Масовна вакцинација становништва против корона вируса на територији Општине Жабари отпочела је 20. јануара. Вакцинација се одвија на два пункта и то у централном објекту Дома здравља у Жабарима и амбуланти у Влашком Долу. Имунизација здравствених радника је обављена 12. и 14. јануара Phizer BioNTech вакцином.

Од директора Дом здравља Жабари др Ненада Димитрова сазнајемо да је одзив грађана за вакцинацију прилично добар и да је из дана у дан интересовање све веће. Он истиче да све тече по плану и да би грађани требало да дођу на вакцинацију у време заказано након електронског пријављивања.

-Ја сам први у Дому здравља примио вакцину, како бих дао лични пример и подстицај за даљу имунизацију целокупног становништва општине Жабари, јер само тако можемо да станемо на пут овом опаком вирусу који нам је задао много проблема протекле године. Вакцину могу да приме сви грађани, нико неће бити враћен, чак и уколико немају здравствено осигурање. За сада вакцинација протиче у најбољем реду и није било неких нежељених реакција. Највише имамо „Синофарм“ вакцина, али очекујемо и „Sputnik V“ за коју влада заиста велико интересовање. Све оне који су мало уплашени гледамо да орасположимо на лицу места и охрабримо кроз лепу реч и професионално поступање, како би они своје рођаке, пријатеље и комшије посаветовали да исто ураде, тј. да се вакцинишу, каже директор Дома здравља и додаје да су све вакцине безбедне, те да су добиле дозволе од Агенције за лекове и медицинска средства.

Иначе, Ковид амбуланта у Александровцу и даље ради сваког дана, а за потребе вакцинације уколико буде неопходно биће отворен и трећи пункт у амбуланти у Породину, истиче др Ненад Димитров.

Директор Дома здравља апелује на грађане да после вакцинације и даље носе маске, држе дистанцу и редовно перу руке. Ревакцинација се обавља после три недеље и пацијенти ће бити обавештени о томе, мада им термине здравствени радници заказују одмах по примању прве дозе. Имунитет се ствара 7  до 14 дана после друге дозе.

                                                             АКРЕДИТОВАНИ НА ПЕТ ГОДИНА

Упркос великој борби са пандемијом, запослени у Дому здравља Жабари смогли су  снаге да одраде и акредитацију, тако да је установа добила петогодишњи сертификат и акредитована је од јула 2020. до јула 2025. године.

-То је за нас велики подстрек за даље успехе. У току је санација главног санитарног  чвора у Дому здравља коју финансира Министарство здравља Републике Србије. Недавно смо расписали конкурс за специјализацију из гинекологије и акушерства. Од 2018. године додељене су три специјализације, рекао је Димитров који се захвалио колегиницама и колегама на јуначкој и бескомпромисној борби, колективу на срчаности, јединству и слози, пацијентима на разумевању и онима који су у овом тешком времену нашли начина и воље да помогну у борби против ковида -19.

УКОЛИКО БУДЕ ПОТРЕБЕ

                                                                        Вакцинација и викендом

За вакцину се грађани могу пријавити на сајту е –управе и путем кол центра 0800/222 – 334. Они који не успеју да се пријаве могу доћи лично да приме вакцину. Из Дома здравља Жабари поручују да ће, уколико буде потребе, радити и викендом.

                                                                                                                                                 Д.Динић