2021-01-06T19:23:36+01:00 6. јануара, 2021. 13:44 |

Освећење бадњака у 16,30 испред Саборне цркве у Пожаревцу

Данас у 16,30 испред Саборне цркве Светих архангела Михаила и Гаврила у Пожаревцу обавиће се освећење бадњака, а у наставку одржати вечерње Богослужење. Такође, освећење бадњака обавиће се и у пожаревачким црквама Светог Николе и Свете Петке. 

Ове године неће се служити вечерња Литургија на Бадњи дан како се не би окупио велики број верног народа, искључиво због здравствено-епидемиолошких разлога резултованих корона вирусом. 

Апел владике Игнатија да се држи дистанца и носе маске

У данашњем традиционалном сусрету са новинарима, владика Игнатије апеловао је на свештенство и вернике да се придржавају свих превентивних мера заштите од вируса COVID 19 наглашавајући да  ће и паљење бадњака у порти цркве бити у складу са прописаним мерама.

– У нашим црквама постоје  услови за спровођење тих мера али наравно, то све зависи од нас и наше савести. Колико је до нас ми апелујемо на људе и већина, из досадашњег искуства, поштује мере јер када им Владика каже то је за њих исто тако обавезујуће јер  говоримо за наше опште добро. Ми  имамо у виду да је тај вирус опасан, било је вируса и опаких болести кроз историју, није то први пут, а ово је показатељ да морамо то да прођемо-историја је пуна тога. У овом случају исто тако ми морамо да комуницирамо једни са другима јер смо сви део заједнице. У овим околностима сви се прилагођавамо томе и учимо како да функционишемо, али никако не смемо све да запоставимо и да се затворимо у себе у четири зида и мислимо да ћемо се заштитити. Нећемо! Смрт ће и овако доћи али наравно, да чинимо све колико је до нас у ово кризно време.  Сада су већ почеле и вакцине да се примењују и ја се надам да ћемо ми ове године победити  ову пошаст и да ћемо се вратити нормалном животу, истакао је владика Браничевски Игнатије у обраћању јавности.

Сутра, 7. јануара, на Божић, са почетком у 8,00 часова у Саборној цркви  одржаће се Света литургија.