2019-10-27T08:38:31+01:00 27. октобра, 2019. 08:38 |

Озелењавање Костолца: Планирано 1.700 нових садница

Средином протекле недеље у Костолцу је започета замена, реконструкција и формирање новог планског дрвореда, као и реконструкција дрвореда и уређење зелене површине у централном парку.

– Реч је о једном од највећих капиталних пројеката у Костолцу, који има за циљ заштиту и унапређење животне средине. Њиме се у наредних 18 месеци планира садња више од 1.700 нових садница у 21 улици у Костолцу и централном парку, наводи председник ГО Костолац Серџо Крстаноски и додаје да ће формирањем новог дрвореда бити повећане површине под зеленилом за око 60 посто, а тиме и смањена загађеност ваздуха, сачувана безбедност објеката, саобраћаја и грађана, уз лепши изглед града.

Серџо Крстаноски

Копривић

Тим поводом је објављен и план радова који ће се одвијати фазно. До  1. новембра орезивањем ће бити обухваћене улице: Николе Тесле, Вељка Дугошевића, Карађорђева, Првомајска, Трудбеничка, 7. јула, Николе Граонића, Поречка, Боже Димитријевића, Илочка, Саве Ковачевића, Рударска.

Конкретно, орезивање у улицама 7. јула, Трудбеничка, Првомајска, Саве Ковачевића, Илочка и Карађорђева приведене су крају. Следе радови у Боже Димитријевића, Николе Граонића и Поречкој улици, који би требало да буду окончани до 1. новембра. О осталим улицама планираним у

Леска

овиру ове групе радова најављено је накнадно обавештење.

 

Иначе, у овој фази радова предвиђена је садња 433 нове саднице и то високих лишћара (ситнолисна липа 120, дивљи кестен 50, платан 40, горски  јавор 32, копривић 14), ниских лишћара (пирамидални граб 122, пирамидална шљива 23) и листопадног шибља (сириска ружа 32).

 

 

Изјава стручњака о орезивању дрвећа

„На основу примедбе грађана да се дрвореди у улицама у Костолцу, где се планира садња, попуњавање и орезивање стабала, непрописно секу и орезују, ИЗЈАВЉУЈЕМ као одговорни пројектант и надзор над извођењем радова, да се све ради по пројекту и по правилима струке.

Наиме, биљка улази у зимски период и потребно јој је потпуно орезивање тако да у току пролећног периода почне да листа и формира нове гране које неће сметати инсталацијама, саобраћају и људима који пролазе тротоаром.“

У потпису ове изјаве је дипл. инг. Душан Тодоровић, испред београдске фирме „Еталон“.

 

Црвенолисна трешња

Средње ниски четинари

Истовремено је планирана замена дрвореда у парку, у Улици Трг братства и јединства, Боже Димитријевића, до Улице Николе Тесле, као и уређење зелених површина са засадом нове траве у оба дела парка. Како се наводи, у обе позиције планирано је орезивање, вађење пањева, сеча болесних и трулих стабала и на њиховом месту садња нових садница, као и попуна празних места новим садницама, док је формирање зелене површине планирано на пролеће.

Према најавама, орезивање свих стабала у наведеним улицама биће завршено ове године, док ће се замена старих стабала и садња нових обавити на пролеће 2020. године.

А. М.