Збирка поезије „Одбрана песме и слободе“, аутора Војкана Ивковића из Петке у издању Библиотеке „Србољуб Митић“ Мало Црниће и Удружења потомака ратника 1912-1920. града Пожаревца, промовисана је на радост бројне публике у малоцрнићкој библиотеци.

Присутне госте и љубитеље родољубиве поезије, међу којима је био председник Општине Мало Црниће Малиша Антонијевић поздравила је директорка Библиотеке Данијела Божичковић Радуловић.

О Војкану Ивковићу и његовом књижевном стваралаштву,  патриотизму уопште,  говорио је Славољуб Стојадиновић Регрут, председник пожаревачког Удружења потомака ратника:

-Војкан Ивковић нам је познат као писац поезије, прозе, монографских записа,  велики колекционар и истраживач, а то захтева много труда и воље, које он заиста има. Сви његови прозни и поетски радови захтевали су много рада и сви његови подухвати у вези чињеница које износи су вишегодишњи. У његовој поезији, посебно је присутно родољубље. Кроз стихове он пише о Вардарској дивизији, Араду, логору у Румунији, Вардарцима у нашем крају, посебно у Петки. Негује патриотизам по угледу наше песника Бојића, Диса, Јелића и Војислава Илића Млађег, рекао је Славољуб Стојадиновић.

О збирци поезије „Одбрана песме и слободе“ говорио је и рецензент књиге, књижевник Милисав Миленковић:

-Војкан Ивковић песмом брани живот и слободу од свих тирана и насилника, препознајући у тој борби српске јунаке, али и страдалнике са којима корача у колони ка Араду или преко Албаније. Тим препознавањем он их оживљава и насељава на српском победничком небу, али и у душу српског читаоца. Оног који у српској прошлости и јунаштвима са страдањима види залогу српског остајања и опстајавања на овом тлу натопљеном и крвљу и знојем, али и великом љубављу да се очува и одбрани и преда будућим потомцима. Војкан Ивковић је дубоко заронио у своја родољубива осећања и извукао на своју и читалачку јаву бисере аутентично порекла или је на наше родољубиво небо населио њене звезде свих наших успона, као и горких страдања. Свеједно он је својим емоцијама и обогатио и надвисио чинећи их нама блиским и препознатљивим, рекао је Миленковић.

Уз тонове патриотских мелодија, стихове су говориле Данијела Божичковић Радуловић и Зорка Стојановић и сам аутор Војкан Ивковић.

Зорка Стојановић

Share.

Comments are closed.

Skip to content