2019-08-06T19:02:54+02:00 6. августа, 2019. 19:02 |

ПД „ТЕ-КО“ КОСТОЛАЦ: Рудари обележили 6. август

У Старом Костолцу полагањем венаца крај спомен обележја најстаријем јамском окну, рудари Огранка „ТЕ-КО“ обележили су 6. август. Венце су положили представници Копова и Термоелектрана, синдиката, Градске општине Костолац и Града Пожаревца. Подсећајући на период од пре 149 година када је лигнит овде почео да се вади и упоређујући га са данашњим условима површинске експлоатације на копу Дрмно, Веселин Булатовић, директор за екплоатацију угља је навео да се моћним машинама угаљ експлоатише на дубини од 120 метара и транспортним тракама одвози 8 километара до термоелетрана у Костолцу и Дрмну одакле се ЕПС-у испоручује електрична енергија. Булатовић је напоменуо да у овом тренутку ЕПС-с треба да решава проблем стручне радне снаге која све више недостаје и чији ће се недостатак тек осетити за неколико година.

Данијел Радосављевић, председник Синдиката „Копова“ подсетио је да се 6. август обележава у знак сећања на сењске рударе и њихову борбу за боље услове рада и достојанствен живот почетком Двадесетог века. Мада се време променило, како је рекао Радосављевић, ни данас није лако бити рудар.

Подсетивши да је захваљујући управо угљу, Костолац мултиетничка средина, Дан рудара је честитала и Милена Церовшек, председница Скупштине ГО Костолац.

Фото изложба: „ЕПС чине људи“

Поводом Дана рудара у холу свечане сале у управној згради Огранка „ТЕ-КО“ Костолац 6. августа је отворена изложба фотографија „ЕПС чине људи“. Изложба коју је организовала Служба за односе са јавношћу „ТЕ-КО“, састоји се од документарних фотографија насталих приликом посета фоторепортера и новинара костолачким коповима и термоелектранама.

Изложбу је отворио Ђорђе Кучинар, директор корпоративних послова Огранка „ТЕ-КО“ речима да фотографије које су изложене имају за циљ да тренутке свакодневне борбе за угаљ и киловате, „дочарају, забележе, овековече.“

На отварању изложбе „ЕПС чине људи“ празник је рударима честитао Душан Бакић, председник Синдиката Термоелктрана „Костолац“.

                                                                                                                         Д. Деурић

Опширније  у наредном броју новина „Реч народа“  13. августа