2020-11-14T09:01:05+01:00 14. новембра, 2020. 09:01 |

Петровачка Гимназија: Монографија, изложба, филм и награде

Када је пре сто година, 1920. године у Петровцу на Млави основана прва средња школа, четвороразредна нижа гимназија, нико није могао претпоставити да ће она 2020. словити за мешовиту средњу школу са четири образовна профила и као модерна стогодишњакиња славити свој стоти рођендан. Иако ово није време повољно за обележавање једног оваквог јубилеја и окупљање бројних генерација, јубилеј Гимназије у Петровцу на Млави односно Средње школе „Младост“, биће, ипак обележен. Прослава је званично почела пријемом делегације ученика на челу са професорком Барбаром Илић. Пријем је уприличио председник Општине Душко Нединић кога су слављеници упознали са активностима планираним током школске 2020/2021. у част годишњице постојања школе.

Заједно са Завичајним музејом школа ће приредити документарну изложбу под називом „Век петровачке гимназије“. У Народној библиотеци „Ђура Јакшић“ биће реализован заједнички пројекат ученика школе и запослених у библиотеци. Реч је о Монографији у којој ће бити представљен век трајања ове образовне институције. Директорка библиотеке Јадранка Грбиновић каже да је ово прави тренутак за једну овакву публикацију и позива све који имају шта да придодају историји трајања школе „Младост“ путем докумената, фотографија и других писаних доказа да то учине и тако допринесу већој вредности и веродостојности Монографије. Још једна активност предвиђена је програмом прославе, у сарадњи са  Културно-просветним центром биће снимљен и документарни филм о школи.

Као и ранијих и ове године, на сам Дан школе највреднијим и најуспешнијим ученицима додељене су награде, а професорима јубиларна признања.