2020-10-01T14:04:08+02:00 1. октобра, 2020. 13:05 |

Почела вакцинација против грипа

Првог дана октобра и на подручју два округа, браничевског и управног,  отпочела је вакцинација против сезонског грипа. Из Завода за јавно здравље Пожаревац домовима здравља дистрибуирано је 15.500 вакцина против грипа што је, због пандемије 10 изазване коронавирусом, 10 посто више доза него прошле године.

Према речима директорке ЗЗЈЗ Пожаревац др Ане Јовановић браничевском округу отишло је  8 250 доза, а остало Подунавском.

– Што се тиче процедуре примања вакцине неопходно је да се особа јави свом изабраном лекару који ће га прегледати и након тога одредити да ли може да се вакцинише или не. Неопходно је да особа буде здрава, не сме да има респираторне тегобе, алергију на живинско месо, јаја и на састојке вакцине, истакла је др Јовановић додавши да је ове године ЗЗЈЗ Пожаревац добио Холандску четворовалентну вакцину која садржи четири серотипа вируса инфлуенце од којих су два типа А вируса и два типа Б вируса инфлуенце.

Имунизација против сезонског грипа обавезна је за све здравствене раднике и особе старије од 60 година као и за особе са хроничним, респираторним и онколошким болестима.

Директорка Јовановић је оценила да је добро што је вакцинација ове године почела раније, jер је време неопходно за стицање имунитета две до три недеље након давања вакцине.

Јовановић је апеловала на све грађане да се јаве својим изабраним лекарима и обаве  вакцинацију, јер је препорука да обухват вакцинисаних буде што већи.

Из Министарства здравља подсећају да је ваквцина против сезонског грипа бесплатна и да је због глобалне пандемије и повећаног интересовања ове године обезбеђено више од 500.000 доза вакцине за целу Србију.

И.Р.