2020-06-23T08:57:22+02:00 23. јуна, 2020. 08:57 |

Почиње први уписни рок

Пријава за упис на прву годину студија на Високој техничкој школи у Пожаревцу обављаће се током три дана, 29. и 30. јуна као и 1. јула. Полагање пријемног испита, било да се ради о математици, биологији или хемији, је 10. јула. Објављивање резултата као и сам упис обавиће се од 11. до 14. јула. Интеграција ВТШСС у Академију техничких струковних студија у оквиру реорганизације високог образовања прошле године, донела је другачији однос буџетских и самофинансирајућих студената, али је укупан број остао исти, потврдио је др Владан Ђулаковић, директор Школе:

 -Једина измена у области уписа је уједначавање броја буџетских студената на 30 по свакој катедри и у складу са тим је одређен број самофинансирајућих студената по катедрама. Укупан број места за упис студената остаје 280 као и до сада. До смањења је дошло услед нове формуле за обрачун броја буџетских студената, која узима у обзир број уписаних студената у првом уписном року и број свршених студената на евиденцији Националне службе за запошљавање. Применом формуле, број места за упис студената на буџету смањен за само 8 одсто. С обзиром да смо и до сада у првом року уписивали преко 90 одсто студената, са овим умањењем се ништа битно не мења.

– Ми ћемо и у наредном периоду да задржимо постојећа усмерења са својим модулима, јер сматрамо да је Подунавском и Браничевском округу такав инжењерски кадар неопходан у наредном периоду у циљу бржег развоја пољопривредне и прехрамбене производње и наравно, производње електричне енергије која је директно везана за „ТЕ-КО“ Костолац. Пред нама је задатак да у наредних пар година пажљиво, темељно истражимо и проучимо привредне, технолошке и научне токове, како би се акредитовали за занимања која ће у будућности бити траженакаже др Владан Ђулаковић

 

ОДСЕК ПРИМЕЊЕНИХ ИНЖЕЊЕРСКИХ НАУКА

Др Владан Ђулаковић

Висока техничка школа струковних студија Пожаревац је као део Академије техничких струковних студија добила назив „Одсек примењених инжењерских наука Пожаревац“. Академија има Решење о упису у регистар правних лица, урађен нови Статут и сада предстоји усклађивање правилника свих одсека унутар Академије. О програмима студирања на ВТШСС, односно, Одсеку примењених инжењерских наука Пожаревац др Ђулаковић каже:

-Практично, ми ћемо и даље имати смерове, по новом називу катедре, за машинство, електротехнику и рачунарство, заштиту животне средине, заштиту биља и прехрамбену технологију и нутриционизам.

 

На буџету 150 бруцоша

На прву годину студија ВТШСС ће уписати укупно 280 студената. На сваком од пет одсека колико школа има на буџету ће бити уписао по 30 студената, укупно 150. За самофинасирајуће студенте има 120 места и то на Заштити биља 20, Заштити животне средине 30, Електротехници и рачунарству 30, Машинству 30 и Прехрамбеној технологији и нутриционизму 20, потврдио нам је Миљан Станојевић, секретар Школе.

Уласком Школе у састав Академије, студентима у Пожаревцу се пружају и неке  нове могућности, истиче директор др Владан Ђулаковић:

-Чланице Академије имају широк спектар студијских програма и према правилницима који су у изради, студенти сваког одсека унутар Академије моћи ће да прелазе са једног одсека на други, да уписују мастер и специјалистичке студије на другим одсецима. Улазак у састав Академије има своје добре стране и по питању обезбеђења недостајућег професорског кадра у високом образовању. Недостатак наставног кадра се осећа већ пар година, а Академија омогућава мобилност професора из једне школе у другу, без већих процедура. Иначе, наша школа највише сличности има са школом Техникум таурунум у Земуну, која такође има машински смер, а са неким другим школама имамо сродне програме у области заштите животне срдине. Оно што ми имамо, а друге школе немају, су студијске групе Заштита биља,  Електротехника и рачунарство као и Прехрамбена технологија.

У наредних годину дана Академија ће обновити дозволу за рад и извршити реакредитацију студијских програма свих одсека у њеном саставу. Студијски програми Одсека у Пожаревцу, остаје исти до 2024. године до истека садашње акредитације. 

Академију техничких струковних студија, поред ВТШСС Пожаревац чине Београдска политехника, Висока техничка школа Београд и Техникум Таурунум Земун.  

                                                                                                   Д. Деурић