2019-08-22T12:39:44+02:00 22. августа, 2019. 12:38 |

„Под сјајем звезда“: Изгнанство виђено очима десетогодишњака

У оквиру овогодишњег програма „Под сјајем звезда“, синоћ је на летњој сцени Центра за културу Пожаревац промовисана књига доктора Мирољуба Манојловића „Грчки изгнаници у Пожаревцу 1916 -1918.“ коју је издала Градска организација Удружења потома ратника 1912 – 1918. Пожаревац.

– Реч је о књизи која обухвата судбину Грка из Доње Џумаје (данас је то Ираклиа-Серес) које је вихор Првог светског рада довео у пожаревачку варош – њима географски далеке Србије. Књига је сачињена из два дела, од којих је први део заправо рукопис настао седамдесетих година прошлог века и представља сећање Николе Деланиколаса који је као десетогодишњак прогнан са суграђанима од стране Бугара. Овај део књиге описује како су мештани прихватили избеглице, атмосферу пожаревачке вароши у то доба,  али и суровост  начина на који су Бугари вршили одмазду над српским живљем овога краја,  истакао је између осталог  доктор Манојловић

Други део обухвата малу студију доктора Мирољуба Манојловића о изгнаницима из Грчке који су у периоду од 1916. до 1918. године нашли уточиште у Пожаревцу, у коме је наглашена захвалност данашњих становника Ираклије за помоћ, уточишће и гостопримство, али и чињеницу да је на месту Џумаје, тридесетих година прошлог века настао нови град – Ираклиа.

Уз Манојловића, који је упутио захвалност аутору Николи Деланиколи који је поклонио рукопис, Друштву Македонаца из Ираклие – Сереса, издавачу и свима који су помогли да књига угледа светлост дана,  учешће на промоцији узели су Бојан Гачевић, историчар и Славољуб Стојадиновић Регрут, председник Градске организације Удружења потома ратника 1912 – 1918. Пожаревац, као представник издавача издања. У оквиру програма приказан је кратки видео запис и снимак песма „О драга Џумајо“ испевана у сећање како су Грци доживели боравак у Пожаревцу, како се у песми каже далеко од своје родне груде на граници са тадашњом Аустроугарском.

Музички део програма употпунио је кантаутор Бранко Пражић, док је модератор била Вишња Огњановић.

В.Винкић