У оквиру овогодишњег програма „Под сјајем звезда“, синоћ је на летњој сцени Центра за културу Пожаревац промовисана књига доктора Мирољуба Манојловића „Грчки изгнаници у Пожаревцу 1916 -1918.“ коју је издала Градска организација Удружења потома ратника 1912 – 1918. Пожаревац.

– Реч је о књизи која обухвата судбину Грка из Доње Џумаје (данас је то Ираклиа-Серес) које је вихор Првог светског рада довео у пожаревачку варош – њима географски далеке Србије. Књига је сачињена из два дела, од којих је први део заправо рукопис настао седамдесетих година прошлог века и представља сећање Николе Деланиколаса који је као десетогодишњак прогнан са суграђанима од стране Бугара. Овај део књиге описује како су мештани прихватили избеглице, атмосферу пожаревачке вароши у то доба,  али и суровост  начина на који су Бугари вршили одмазду над српским живљем овога краја,  истакао је између осталог  доктор Манојловић

Други део обухвата малу студију доктора Мирољуба Манојловића о изгнаницима из Грчке који су у периоду од 1916. до 1918. године нашли уточиште у Пожаревцу, у коме је наглашена захвалност данашњих становника Ираклије за помоћ, уточишће и гостопримство, али и чињеницу да је на месту Џумаје, тридесетих година прошлог века настао нови град – Ираклиа.

Уз Манојловића, који је упутио захвалност аутору Николи Деланиколи који је поклонио рукопис, Друштву Македонаца из Ираклие – Сереса, издавачу и свима који су помогли да књига угледа светлост дана,  учешће на промоцији узели су Бојан Гачевић, историчар и Славољуб Стојадиновић Регрут, председник Градске организације Удружења потома ратника 1912 – 1918. Пожаревац, као представник издавача издања. У оквиру програма приказан је кратки видео запис и снимак песма „О драга Џумајо“ испевана у сећање како су Грци доживели боравак у Пожаревцу, како се у песми каже далеко од своје родне груде на граници са тадашњом Аустроугарском.

Музички део програма употпунио је кантаутор Бранко Пражић, док је модератор била Вишња Огњановић.

В.Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content