Дуготрајне кише проузроковале су у пожаревачком крају велике поплаве које су причиниле огромне штете. Највећа штета настала је у подручју Дунавског приобаља и у сливу реке Млаве. Изливена вода Дунава поплавила је преко 3.100 хектара обрадивих површина у атару села Острва и Костолца. У овом селу под водом је и преко стотину стамбених и исто толико економских зграда. Штета у овом селу не може се још тачно проценити јер се вода неће повући најмање месец дана.

На подручју Дубравице под водом је око 350 хектара и 50 стамбених зграда и привредних објеката, а слично је и у Старом Костолцу док је у Кличевцу вода поплавила 50 стамбених зграда и 430 хектара обрадивих површина. У овим насељима су предузете све мере како би се обезбедио најнужнији смештај угроженим становницима. У овоме су посебно велику улогу одиграле месне заједнице, посебно МЗ у Острву.

И река Млава се излила из свог корита тако да је под водом преко 3.000 хектара ливада, пашњака и ораница као и већи број стамбених зграда у општинама Мало Црниће, Петровац и Пожаревац. Подземна вода је у Петровцу продрла и у пећи за печење цигле, а код Братинца је на три места вода прелила пут Пожаревац – Велико Градишту тако да је озбиљно оштетила асфалтни коловоз.   

Share.

Comments are closed.

Skip to content