2020-09-25T21:14:48+02:00 25. септембра, 2020. 21:14 |

Покрет „Јасно и гласно“ о избору градског превозника

Из Покрета „Јасно и гласно“, указују на то да су поводом одлуке о додели уговора у поступку јавне набавке за избор приватног партнера за превоз на територији Града Пожаревца у наредних 15 година, сагледали доступну документацију и закључили да постоје неправилности које могу угрозити јавне финансије града Пожаревца.

– Град Пожаревац је објавио одлуку о додели уговора фирми „Дуга“ из Петловаче код Шапца, која је конкурисала у заједничкој понуди са Kонтиненталом из Kуле код Малог Црнића. Понуда  компаније „Арива Литас“ одбачена је као неуредна, будући да не испуњава техничке капацитете из конкурса, а то су поседовање 25 аутобуса на компримовани природни гас (ЦНГ) који  нису старији од девет година. Иако је на први поглед ситуација јасна, околности случаја и документација у чији смо посед дошли стварају сумњу да је конкурс сачињен како би погодовао искључиво конкретном понуђачу и сумњу у укупну законитост, наводе у саопштењу, и додају:

– Грађанима је сасвим сигурно у интересу да имају безбедан, приступачан и еколошки прихватљив превоз. У том смислу, Покрет „Јасно и гласно“ поздравља еколошке услове које је град Пожаревац тражио за обављање ове услуге. Међутим, уколико се испостави да је конкурс сачињен искључиво у корист конкретног понуђача и на штету другог и да као такав представља злоупотребу, у први ће план доћи друге околности, а то је штета нанета не само предузећу „Арива Литас“, већ и запосленима у тој компанији, јер је процена да ће без прихода остати око 250 до 300 људи, као и буџету града, јер ће у случају да изгуби судски поступак морати да надокнади вишемилионску штету.