2020-10-05T19:33:00+02:00 5. октобра, 2020. 19:33 |

Политехничка школа: Прославила два јубилеја

Политехничка школа у Пожаревцу данас, 5. октобра обележила је 30 година од оснивања и 90 година од подизања зграде Дома трговачке омладине у којој се школа налази. Тим поводом у великој сали Центра за културу, уз строгу примену свих епидемиолошких мера, одржана је промоција Монографије „Тридесет година Политехничке школе у Пожаревцу“.

Говорећи о раду Политехничке школе, достигнућима и самом развитку, директор Дарко Радовановић је истакао да је школа за 30 година постојања дала велики допринос у области образовања и културе, не само у оквиру локалне заједнице, већ и на нивоу Републике, а од ове године, после реализоване сарадње са Кадикој Гозтепе, средњом стручном школом из Инстанбула, име школе је постало препознатљиво и у међународним оквирима.

                                                                        СПРЕМНИ ЗА НОВЕ ИЗАЗОВЕ

 -Политехничку школу, овакву каквa је данас са 17 одељења, близу 500 ученика и више од 50 запослених, стварали су сви који су учествовали у њеном раду, запослени и ученици, од њеног оснивања до данашњег дана. У то име дугујемо захвалност оснивачима, свим досадашњим директорима, као и онима који су на било који начин дали свој допринос развоју Политехничке школе. У школским списима остале су и остаће драгоцене поруке и богата педагошка искуства будућим генерацијама наставника и ученика. Грешке смо увек брзо исправљали, а оно што је добро прихваћано је у нашој школи и чувано као традиција. Данас ћемо се, током промоције монографије претежно подсећати на време које је за нама, јер никако не смемо заборавити све људе и догађаје који су чинили и који чине ову школу, али истовремено, шаљемо поруку да смо спремни за нове могућности, нове облике сарадње, као и нове изазове који нас чекају у будућности. Познајући запослене и ученике Политехничке школе као и све пријатеље школе који нам  дају несебичну подршку и помоћ у реализацији наших циљева, сигуран сам да нас очекује даљи просперитет и још много значајних резултата. То дугујемо нашим садашњим и будућим ученицима, нашем граду и нашим задужбинарима, Сави Мирковићу и Михаилу Павловићу, који су несебично од сопственог новца подигли Дом трговачке омладине и поклонили га свом граду и свом народу, казао је Радовановић.

Сви постигнути резултати и успеси школе, не би били могући без помоћи, разумевања и добре сарадње са руководством Града Пожаревца и Министарством просвете, науке и технолошког развоја, односно представницима Школске управе Пожаревац.

Честитајући велики јубилеј ученицима и запосленима, градоначелник Пожаревца Саша Павловић је рекао да је мало образовних установа у Србији и нашем граду које се могу похвалити тако брзим и снажним напретком на свим пољима као што је то Политехничка школа. Говорећи о унапређењу инфраструктуре и осавремењавању наставних средстава он је подсетио да је у последњих пет година замењена подлога у фискултурној сали, урађена комплетна хидрантна мрежа и набављене нове клупе и столице за све кабинете. Пре  две године купљен је аутомобил за обуку ученика, а у протеклој години потпуно је опремљен кабинет за информатику и рачунарство.

 -Уверен сам да би данас говорили и о датуму отварања и сале некадашњег биоскопа „Култура“ која се налази под кровом ваше школе, али тај, као и многе друге планове успела је да одложи ова ситуација са пандемијом ковида -19. Наглашавам одложи, а не прекине, јер сам сигуран да ћемо већ наредне године поново отворити врата ове сале, не само за ученике и професоре Политехничке школе, већ и за све остале грађане који ће тиме добити још један репрезентативни културни простор са дугом и сјајном традицијом. Предвиђено је да сала буде опремљена према најсавременијим стандардима, а њен капацитет ће бити нешто мање од 300 седишта. Све ове инвестиције ви сте заслужили и оправдали преданим радом и резултатима који граду и грађанима служе на понос. Подсетићу да се коришћење електронског дневника у Србији спровело захваљујући вама и још неколицини школа које су учествовале у том пилот пројекту. Захваљујући вашим запажањима у раду тог система, данас је он свакодневица у нашој просвети и као такав доказ да су информационе технологије област у којој грабимо крупним корацима ка најразвијенијим замљама, закључио је Павловић.

                                                      БОРБА ЗА ОБРАЗОВАЊЕ

Тридесетогодишња прича о школи, њеном историјату, запосленима, школским данима, ђачким и наставничким успесима записана је на једном месту – у монографији. О њеном садржају говорили су аутор Тања Бабејић, школски психолог, Горан Николић, члан Матичне комисије која је основала школу, Оливера Филиповић, председник електро актива, Јелена Ружић, председник саобраћајног актива, Јелена Стевић и Звездана Митровић, професорке српског језика и Никола Шојановић, председник Стручног већа професора физичког васпитања.

Мото монографије могао би да гласи „Борба за образовање“, јер су прилике у којима је подигнута зграда Дома трговачке омладине, оне у којима је основана школа, као и ове данас, на различите начине представљале огроман изазов за свакога ко је препознао и разумео значај едукације и васпитања младих људи за развој једног друштва.

-Било да је реч о почетку или крају двадесетог века, након прикупљања грађе и рада на тексту ове публикације, постало ми је јасно да је у сваком времену, ма колико оно турбулентно било, било храбрих и мотивисаних људи, без чије се упорности много добрих ствари не би десило, казала је између осталог ауторка публикације Тања Бабејић.

Монографија се иако има седам поглавља, према тематици може поделити на три целине. Прва представља архивске текстове о изградњи Дома трговачке омладине, друга је посвећена оснивању Политехничке школе, а трећа животу и раду у школи током њених 30 година постојања.

Захвалнице за значајан допринос развоју Политехничке школе, директор Дарко  Радовановић уручио је градоначелнику Пожаревца Саши Павловићу и начелнику Школске управе Пожаревац Велиши Јоксимовићу. Јубиларна награда за 10 година рада припала је Ивани Вујчић, Тијани Глигоријевић и Ивани Стевановић, а за 20 година Даници Максимовић, Данијели Павић, Маји Кондић и Зорану Јоњићу.

                                                                                                                                                                     Д.Динић