2019-12-10T14:40:23+01:00 10. децембра, 2019. 14:40 |

Посао за 40 особа

Град Пожаревац већ неколико година спроводи програме активног запошљавања  припадникa најугроженијих група. Један од таквих је и пројекат чија је реализација у току под називом „Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији“, а о коме је било речи на конференцији на којој је говорио менаџер пројекта Владимир Петровић.

Пројекат се спроводи у оквиру Немачке развојне сарадње. Реализују га Немачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ) и Кабинет потпредседнице Владе Србије односно председнице Координационог тела за праћење и релизацију имплементације Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији у периоду од 2016. до 2025. године. Партнерска организација у овим активностима је Удружење Рома Браничевског округа које има вишегодишње искуство у имплементирању пројеката који се финансирају средствима међународних организација.

-У оквиру овог програма у Пожаревцу се реализује низ активности које су веома битне и омогућавају одрживо запошљавање не само Рома и Ромкиња, већ и осталих социјално угрожених категорија. Две компоненте овог програма су директно везане за запошљавање и план је да до краја 2020. године када се пројекат завршава, 40 особа буде запослено у производном сектору и у сектору услуга. Надамо се да ће оба партнера, и Град Пожаревац и Удружење Рома Браничевског округа успети да направе корак даље, односно да повећају број запослених и на тај начин допринесу смањењу сиромаштва на територији града Пожаревца. Први део пројекта односи се на финансирање почетника у бизнису зашта се опредељује до 6.000 евра за набавку опреме, други део подразумева   куповину опреме и машина за производну или било коју другу делатност у оквиру одређених услуга у висини до 5.000 евра за већ постојећа привредна друштва и предузетничке радње, док се остале четири компоненте односе на стварање могућности за запослење: обука за 10 лица према њиховим интересовањима, способностима и жељама, обука за пет особа које ће радити у интернет радију „Ромско срце“, шестомесечни програм који се односи на каријерно вођење и саветовање и једно истраживање о положају на тржишту рада, објаснио је на конференцији Владимир Петровић.

                                                                                                                                       Д.Динић