2020-10-19T10:22:10+02:00 19. октобра, 2020. 10:22 |

Поставка о Пупину до 26. октобра

У организацији Образовно – истраживачког друштва Михајло Пупин из Београда, Института Михајло Пупин, Савеза друштва инжињера и техничара Пожаревац, Народног музеја Пожаревац и уз подршку компаније „Електроват“ Чачак, у Галерији савремене уметности у Пожаревцу у току је изложба под називом „Михајло Пупин – Са пашњака до научењака“.

Александра Нинковић Ташић (на слици), председница Образовно-истраживачког друштва Михајло Пупин, аутор је свих пројеката и програма Друштва. Покретач је пупинизације – мреже која повезује људе и институције. Својим истраживачким радом, започетим пре скоро деценију, прикупила је и превела на хиљаде докумената из институција и приватних збирки из читавог света, Архиве штампаних медија, архива НАСЕ, Федералног истражног бироа, као и многих других институција Америке и Европе. Један од најдрагоценијих извора представљају разговори са породицама чији су чланови познавали самог Пупина, били његови пријатељи и сарадници. Активан рад на популаризацији Пупиновог наслеђа започео је 2011. године.

На изложби су представљени постери и панои о животу, раду и хуманости нашег истакнутог научника и професора Михајла Идворског Пупина, као и одређени предмети.

Михајло Идворски Пупин (1854-1935) био је научник, проналазач, професор на Универзитету Колумбија, носилац југословенског одликовања Бели орао Првог реда и почасни конзул Србије у САД. Био је и један од оснивача и дугогодишњи председник Српског народног савеза у Америци. Добитник је Пулицерове награде 1924. године за аутобиографско дело ,,Са пашњака до научењака“. Михајло Пупин је током свог научног и експерименталног рада дао значајне закључке важне за поља вишеструке телеграфије, бежичне телеграфије и телефоније, потом рентгенологије, а има и великих заслуга за развој електротехнике. Такође је заслужан и за проналазак Пупинових калемова. Добитник је многих научних награда и медаља, био је члан Америчке академије наука, Српске краљевске академије и почасни доктор 18 универзитета.

Изложба је отворена до 26. октобра. Улаз у ГСУ је слободан уз коришћење превентивних мера заштите против COVID-a 19.

                                                                                       Извор и фото: ГСУ