2020-10-18T00:22:48+02:00 18. октобра, 2020. 07:22 |

Потенцијална опасност од нове друштвене мреже

Друштвена мрежа Омегле (Omegle) у последње време постаје све више популарна међу младима у Србији, што је био и повод за реаговање Центра за безбедност, истраге и одбрану ДБА, из које упозоравају на опрез.


Апелује на родитеље да обрате пажњу на то да ли њихова деца користе ову друштвену мрежу и ако је користе да им објасне опасности које вребају на тој мрежи. Превенција је једини пут који води ка успеху и зато контролишите своју децу и проверавајте како проводе време у дигиталном свету.

– Ради се о веома опасној друштвеној мрежи која корисницима пружа могућност видео конверзације са потпуним странцима! Чак и сама друштвена мрежа Омегле рекламира се уз слоган „ Talk to strangers!“ (Разговарај са странцима), а објашњење им је да на интернету има веома кул људи. Има, наравно, али има и доста предатора који су веома опасни, наводе у саопштењу, и додају:

– Млади често користе ову друштвену мрежу како би упознали неког новог, а не схватају да тај неко може да буде педофил, силоватељ или киднапер. Пре неколико година у Америци се догодило киднаповање, а затим и словање две девојчице од тринаест година, свог мучитеља упознале су управо преко Омегле мреже. У Франској и Белгији зебележено је неколико случајева педофилије који су повезани са коришћењем поменуте друштвене мреже. У Аустрији је било неколико случајева уцене и изнуде, што је такође честа појава на Омегле. Већина њих верује да су ове конверзације тајног карактера, јер Омегле не захтева регистрацију нити логовање, али свака конверзација се чува на њиховом серверу 120 дана, док једна од страна у конверзацији, а по завршетку исте, добија линк који може да подели на било којој друштвеној мрежи, самим тим сви су у могућности да виде вашу конверзацију.

А. М.