2017-10-27T09:39:04+02:00 27. октобра, 2017. 09:39 |

Потписан уговор о дуалном образовању 28 ученика

УГОВОР СУ СКЛОПИЛИ КОМПАНИЈА HBIS GROUP SERBIA И ТЕХНИЧКА ШКОЛА СМЕДЕРЕВО

Генерални директор HBIS Group Serbia Џао Ђун и директор Техничке школе у Смедереву Симо Ђорђијевски, 26. октобра потписали су уговор о дуалном образовању  28 ученика – профил оператер за прераду метала, док су родитељи потписали сагласност за то.Овом приликом генерални директор HBIS Group је нагласио да је потписан важан уговор који омогућава праксу у компанији ученицима који су одлучили да се школују по моделу дуалног образовања.

-То значи да ћете једном недељно, шест сати обављати праксу у нашој фабрици од 1. новембра до јуна наредне године. Желимо да изразимо захвалност на указаном поверењу од стране ученика и њихових породица. У Смедереву је по први пут успостављена јасна сарадња између једне образовне установе и привредног друштва. HBIS Group Serbia је једна од првих компанија која је подржала пројекат Министарства просвете за школовање по дуалном моделу, и по томе наш заједнички подухват можемо назвати пионирским. У доношењу одговарајуће одлуке ми смо се пре свега ослањали на ургентну потребу за новим кадром и стварно рачунамо на вас, јер сва наша нада и вера у бољу будућност нашег предузећа се ослања на вас овде присутне ученике. Надамо се да ћете сви у кратком времену бити део HBIS Group и помоћи нам да градимо ту бољу будућност. Наши мајстори у фабрици показаће вам на који начин да примените теоретско знање, како да радите безбедно и како да постанете прави стручњаци свог заната, рекао је Џаo Ђун.

Директор Техничке школе Симо Ђорђијевски је истакао да је у школи уведен профил оператер за прераду метала по дуалном систему и изразио наду да ће се у сарадњи sa HBIS Group Serbia и осталим компанијама у Смедереву наставити образовање ученика по дуалном моделу који ће важити од наредне године.

                    ПРВИ УГОВОР У ПОДУНАВСКОМ ОКРУГУ

Руководилац Школске управе за Браничевски и Подунавски управни округ Велиша Јоксимовић је истакао да потписивање уговора представља почетак образовања по дуалном моделу у Смедереву, које је међу првим градовима у Србији приступило том новом моделу.

-Захваљујући доброј вољи и потреби компаније и сарадњи са Техничком школом, захваљујући подршци локалне самоуправе, Регионалне привредне коморе и свих директора школа, дошли смо до једног доброг плана уписа ученика у средње школе који је укључио и 4 профила по дуалном моделу на територији Подунавског округа. Ово је први уговор који је потписан на подручју Подунавског округа и надамо се да ће имати велики значај за унапређење квалитета образовања наших ученика, односно за стицање компетенција за упућивање у производни процес. Истовремено, верујем да ће овај уговор и почетак праксе по дуалном моделу имати и повратно дејство на развој образовања и Техничке школе. Верујем да ће се створити значајни оквири за стицање знања, вештина наших ученика, да по завршетку школовања могу одмах да се укључе у радни процес, а истовремено да стекну оне компетенције које ће им бити корисне за цео живот, истакао је Јоксимовић.

Према речима  в.д. директора РПК Браничевског и Подунавског управног округа Тамаре Ивковић, Комора је имала улогу у прикупљању потреба привреде, односно профила за којима су привредна друштва са наше територије имала потребу.

-Те податке које су нам компаније доставиле, укрштали смо са могућностима стручних школа које су добиле дуалне профиле за 2017/18. школску годину. Одржан је низ састанака са локалним самоуправама, Школском управом, школама и привредницима,  ради информисања о свим аспектима укључивања у систем дуалног образовања. Идентификовали смо нове образовне профиле који су потребни привреди и покренули иницијативе да се ти профили уведу у образовни систем, што је подразумевало и израду нових образовних профила уз прикупљање података. Данас ћемо, потписивањем уговора између привредног друштва и школе, и уговора између ученика и привредног друштва заокружити овај процес и уједно створити амбијент који ће претходити Закону о дуалном образовању, који се од пре два дана се налази у скупштинској процедури. Циљ наших активности је да деца добију адекватно образовање и вештине које могу стећи у компанијама, да после завршетка школе могу остати као добри радници у компанијама у којима су се стручно обучавали, да подигнемо стопу запослености и спречимо одлазак наше деце у иностранство по завршеној школи, закључила је Тамара Ивковић.

Председник Скупштине града Смедерева Богољуб Спасојевић истиче да ће од овог споразума користи имати сви потписници, почев од ученика, њихових родитеља, школе и компаније, па до самог Града који није потписник овог споразума, али апсолутно подржава систем дуалног образовања.

                                                                                                                                               Д.Динић