2020-09-18T15:05:01+02:00 18. септембра, 2020. 15:05 |

Пожаревац: Додељени уговори о субвенцијама у ромском предузетништву и запошљавању

У оквиру пројекта „Постизање инклузивног друштвено економског развоја кроз подстицање ромског предузетништва и запошљавања“, у Скупштини града Пожаревца, данас су додељени уговори о субвенцији у опреми за 10 незапослених лица и 10 уговора о субвенцији у виду опреме за микро и мала предузећа.

Очекује се да ће се у овим предузећима и предузетничким радњама до краја ове године, у области производног сектора и сектора услуга, запослити 40 лица.

-На овај начин за све наше суграђане стварамо шансу за бољи живот, рад и останак на овим просторима, наглашава градоначелник Пожаревца Саша Павловић и додаје да ће локална самоуправа и убудуће имати низ активности које ће бити усмерене ка побољшању квалитета живота ромске националне мањине, која је на овим просторима веома заступљена.

Представница немачке организације за међународну сарадњу ГИЗ Весна Видојевић, истиче да ова организација кроз други циклус интензивно сарађује са Сталном конференцијом градова и општина (СКГО) и Градом Пожаревцем који има капацитет да помогне у спровођењу стратегије за инклузију Рома и Ромкиња до 2025. године.

Испред СКГО-а Александар Поповић указао је на то да је девет градова и општина у Србији написало довољно добре пројекте и могло да конкурише за добијање средстава. Осим Пожаревца, партнери на овом пројекту су и Нови Пазар, Рашка, Краљево, Ваљево, Бач, Апатин, Сомбор и Вршац.

На јавни позив за избор корисника субвенција, према речима менаџера пројекта Владимира Петровића, јавило се више од 30 потенцијалних корисника. На јавни позив за незапослена лица пријавило се 20 људи, док су се на јавни позив за већ постојећа преузећа и запошљавање у тим предузећима пријавило 14 лица.