2020-08-12T08:27:39+02:00 12. августа, 2020. 08:27 |

Пожаревац лепши из још једног правца

Један од највећих инвестиционих подухвата у Пожаревцу који се односи на овогодишњу рехабилитацију путева је реконструкција улица Моше Пијаде и Пожаревачког партизанског одреда. Вредност пројекта је 106 милиона 935 хиљада   динара, а извођач радова је пожаревачко Предузеће за путеве. Радови су у финалној фази, а биће завршени половином августа.


Реализација се одвијала у две фазе. Прва фаза подразумевала је реконструкцију путног правца од железничке пруге до Улице Шесте личке, а друга од Шесте личке до Улице Цане Бабовић.

Према речима заменика градоначелника Пожаревца Саше Павловића, реализацији овог пројекта претходио је низ инфраструктурних радова који су предвиђали обнову фекалне канализације, изградњу кишне канализације и топлификационе мреже.

-Реч је озбиљном пројекту. Дужина деонице је 1.275 метара, у првој фази, пут је уређен у дужини од 525 метара, а у другој фази, дужине 750 метара. Ширина улице је 6,5 метара, с тим што су урађени и тротоари, као и бициклистичке стазе са леве и десне стране. У оквиру овог пројекта, у Улици Моше Пијаде, предвиђен је и зелени појас са једне стране улице, што значи да ћемо имати травнате површине које ће дати један посебан изглед. Такође, у овој улици уређује се и паркинг простор. На одређеним раскрсницама ради се проширење коловоза и уводи трећа коловозна трака, истакао је Павловић и додао да је у једном периоду, имајући у виду епидемилошку ситуацију изазвану корона вирусом, било застоја у раду, због чега су пробијени рокови предвиђени пројектом.  

 РЕКОНСТРУИСАНЕ САОБРАЋАЈНИЦЕ

Сашa Павловић

Заменик градоначелника подсетио је и на досадашње инфраструктурне пројекте. Како је рекао, у годинама иза нас, изграђене су и реконструисане све најбитније саобраћајнице које представљају транзите града и више су оптерећене саобраћајем. У први ред спадају улице Кнез Милошев венац, Косте Абрашевића и Јована Шербановића,  која је у потпуности уређена, укључујући подземну инфрастуктуру.

Обновљена је и Синђелићева улица, у којој скоро да није ни постојала подземна инфраструктура, осим топлификације старе скоро 40 година. Уређена је и Шумадијска, али  и део Партизанске улице. У Пожаревцу се ради ни у Бурјану, а припремљено је и неколико пројеката:

-У будућности нас очекује завршетак Далматинске улице, готови су и пројекти за Ратарску и Моравску улицу. Тренутно се на подручју Месне заједнице „Бурјан“ изводе радови на топлификацији у вредности од 300 милиона динара. Следе и радови на изградњи Северног колектора, за шта постоји грађевинска дозвола, а овај колектор  делом ће  пролазити кроз Ратарску и Моравску улицу. По завршетку подземне инфраструктуре у плану је асфалтирање тих улица, нагласио је Павловић и подсетио да нису заборављени ни пешаци. Наиме, доста се радило и на уређењу тротоара. Реконструисана је Улица Чеде Васовића,  комплетно преуређен улаз у град, постављена нова расвета.

-Са реализацијом истих или сличних пројеката биће настављено, рекао је заменик градоначелника Саша Павловић и нагласио да  је осим уређења града, циљ тренутног, али и будућег сазива власти, равномеран развој града, Градске општине Костолац и приградских насеља.

М. П.