Удружење пензионера Града Пожаревца обележило је пригодном активношћу 1. октобар, Међународни дан старијих особа. Уз дружење у Клубу пензионера организована је провера здравственог стања – мерење крвног притиска, нивоа шећера у крви и други прегледи.

Удружење пензионера, како је рекао секретар организације Стеван Сабо поздрављајући чланове и госте, има одличну сарадњу са Црвеним крстом, Патронажном службом Дома здравља и Заводом за јавно здравље у Пожаревцу:

Популација у Србији је све старија. Резултати истраживања за 2017. годину говоре да је управо у Браничевском округу удео старих лица са 65 година и старијих,  23,7 одсто у односу на укупан број становника:

-Чињеница је, рекла је поводом Дана старих др Цвија Стојановић из Завода за јавно здравље Пожаревац  да је просечна старост становништва Браничевског округа 44,9 година. На овом подручју просечни животни век мушкараца је 72, а жена 77,5 година и додала:

ЦРВЕНИ КРСТ ЗА ТРЕЋЕ ДОБА

Обележавању Међународног дана старих прикључила се и организација Црвеног крста, како је то рекао секретар ЦК Саша Обрадовић, партнерима, Заводу за јавно здравље, Патронажној служби и Удружењу пензионера Града Пожаревца:

За октобар је Црвени крст припремио низ активности у чијем су фокусу старији суграђани. За најстарије и најсиромашније Пожаревљане припремљено је 99 пакета помоћи захваљујући донацији локалне самоуправе. Организоваће се и контрола здравственог стања за старије мештане градске општине Костолац, као и један радни викенд на селу где ће се мештанима Брадарца и Кличевца проверити здравствено стање. Такође, планира се крајем месеца дружење старих активиста Црвеног крста са ученицима ОШ „Доситеј Обрадовић“ у Пожаревцу, као сусрет трећег доба и младих.

-Циљ је да се овог месеца пренесе и скрене пажња јавности о томе колико су старије особе корисне за целокупну друштвену заједницу, рекао је Саша Обрадовић.

Share.

Comments are closed.

Skip to content