2020-08-21T09:08:54+02:00 20. августа, 2020. 14:10 |

Пожаревац: Пријем здравствених радника десет ковид болница

У знак захвалности за све што чине у борби против корона вируса, у организацији Министарства здравља, у Пожаревцу је организован пријем здравствених радника из десет ковид болница у Србији, Пожаревца, Смедерева, Смедеревске Паланке, Петровца на Млави, Зајечара, затим Мајданпека, Ћуприје, Параћина, Јагодине, Кладова, Бора и Неготина. Домаћин овог скупа била је пожаревачка Општа болница.

Министар здравља др Златибор Лончар захвалио се целокупном медицинском и немедицинском особљу које се широм Републике бори у црвеним зонама за живот пацијената оболелих од ковида 19.

Према његовим речима у Србији је тренутно 260 здравствених радника заражено вирусом корона, 13 њих налази на болничком лечењу, док остали имају блажу клиничку слику. У установама социјалне заштите оболело је 247 особа, од чега 72  запослена.

-Вирус корона није ослабио, међу нама је. Мере које спроводимо дају резултате и због тога не смемо да се опуштамо. Чека нас јесен, када вирус може да се укрсти са сезонским грипом, рекао је Лончар и додао да док се не појави сигурна и безбедна вакцина против короне најбоља заштита су ношење маске, одржавање физичке дистанце и хигијена руку.

У име домаћина обратио се директор пожаревачке Опште болнице др Данко Николић који се још једном захвалио свим колегама који се сваке секунде боре за животе пацијената оболелих од ковида.

Главна сестра Инфективног одељења пожаревачке болнице Милена  Елборс наглашава да рад у црвеној зони није нимало лак. Морају се испратити све ситуације које се мењају из часа у час и пружити максимална стручна помоћ и нега, а притом сачувати себе и своје. У свему овоме био је важан тимски рад почев од лекара, медицинских сестара, па до спремачица и сервирки.

Начелница Инфективног одељења у Општој болници у Пожаревцу др Весна Филиповић изјавила је да је ова здравствена установа у ковид систем ушла 6. јула и да је већ првог дана примила 66 пацијената.

У ковид болницу, како је рекла, нису збрињавани само пацијенти из Пожаревца, већ и из Београда и других места у Србији.

Тренутно је у Општој болници у Пожаревцу на лечењу 61 пацијент. Најмлађи пацијент имао је 18 година, а најстарији 95.