2020-09-22T14:09:52+02:00 22. септембра, 2020. 14:09 |

Пожаревац: Стручна пракса у Градској управи

Градоначелник Пожаревца Саша Павловић и директорка пожаревачке филијале Националне службе за запошљавање Соња Мирић Младеновић, уз присуство директора Националне службе за запошљавање Зорана Мартиновића, потписали су уговоре о стручној пракси са осморо лица са евиденције Националне службе за запошљавање. Овом потписивању претходио је споразум између градоначелника, директорке НСЗЗ Пожаревац и начелника Градске управе Александра Симоновића, јер ће млади на пракси бити  ангажовани на пословима у Градској управи.

Градоначелник Пожаревца Саша Павловић истакао је да поред осморо лица за стручну праксу,  петоро економиста, два правника и дипломираног инжењера заштите животне средине, посао је добило и 37 лица са категорије теже упошљивости,  за јавне радове на четири месеца.

– Подсећам да су за реализацију планираних мера активне политике запошљавања у текућој години, Одлуком о буџету Града Пожаревца за 2020. годину планирана средства у укупном износу од 10 милиона динара. Уверен сам  да ће и ових годину дана стручне праксе, као и четири месеца јавних радова послужити овим људима не само да попуне своје кућне буџете, већ и да се наметну садашњим или будућим послодавцима. Период пред вама послужиће  да се покажете као вредни радници који своје радне задатке изводе савесно. Послодавац ће издати потврду о обављеном приправничком стажу, чиме ће сви они који су прошли овај програм бити опособљени за самостални рад у струци и стећи право на полагање државног испита, рекао је Павловић нагласивши да током трајања програма стручне праксе ангажованом лицу припада новчана помоћ и трошкови превоза на месечном нивоу, у износу од 26 хиљада динара, као и трошкови осигурања за случај повреде на раду и професионалне болести у складу са законом.

Начелник Градске управе Александар Симоновић рекао је да ће сви они који су на пракси у Градској управи имати менторе.

– Градска управа наставила је са трендом ангажовања младих људи по основу стручне праксе с обзиром да се у претходном периоду то показало као јако значајно и корисно. Имајући у виду да је на снази одлука о максималном броју запослених у јавном сектору ангажовање младих људи су по овом основу и те како користи Градској управи у извршавању свакодневних задатака. Са друге стране велики значај имају и млади људи који код нас долазе као лица без радног искуства,рекао је Симоновић.

Директор Националне службе за запошљавање Србије Зоран Мартиновић захвалио се руководству града Пожаревца на наставку добре праксе када је у питању реализација Локалног акционог плана.

-То омогућава овим младим људима да се из света образовања врло брзо преместе у свет рада, иако стручна пракса по својој природи предствља још једну додатну врсту обуке и едукације, рекао је Мартиновић.

 

И.Р.