2021-01-04T22:35:34+01:00 4. јануара, 2021. 22:26 |

Пожаревац: У акцији „Милион мелодија“ скоро два милиона

На иницијативу музичара Предрага Пауновића, уз подршку многих удружења  и уз помоћ  100 пожаревачких музичара, у хуманитарној акцији „Милион мелодија за живот“ прикупљено је 1.946.000 динара за лечење четворо пожаревачке деце, те је сваком детету на рачун уплаћено по 486.500 динара.

Идејни творац акције Предраг Пауновић, окупио је око себе колеге музичаре, али су се акцији прикључили и сликари, аниматори и Удружења.

-Пожаревац је 31. децембра имао највеће срце у најтежoј години. Уз помоћ добрих људи хтео сам да направим нешто што не може бити забрањено, а то су улични свирачи који увек свирају срцем. Хтео сам да осетим и да видим да ли ће наш град то да подржи. Након моје прве објаве на друштвеним мрежама, почели су да ми се јављају музичари и познате личности, као и сви добри људи који су се укључили у акцију и тог дана изашли на улицу и ставили своје „мало“ у шешир. Поносни смо, пресрећени смо и захваљујем се свима који су узели учешће, а пре свега грађанима Пожаревца који су тога дана били једна душа, једно срце и куцали су за ову децу, рекао је Пауновић.

Ана Петровић из Удружења „Солидарност онлајн“ истакла је да је пре ове манифестације преко Удружења уплаћено 575 000 динара које су донирала разна предузећа, синдикати и појединци. -За време одржавања акције „Милион мелодија за живот“  уплаћено је 555.000 динара, од тога је 86.000 динара уплатило Удружење, односно чланови Управног одбора који су се одрекли својих хонорара. Удружење је обезбедило беџеве, постере и пропратни материјал, рекла је Петровић.

Акцију су подржала и удружења „Гала арт атеље“ и УЛИС „Милена Павловић Барили“ из Пожаревца, а њихова представница Сања Беришић истакла је да је учешће у акцији узело 18 старијих уметника и 35 деце, који су насликали око 150 уметничких дела.

-Пресрећна сам што смо успели да продамо скоро све, али то није крај, за радове које нисмо продали договорена је лицитација и још ће новца бити уплаћено на рачун „Солидарност онлајн“.  Прикључили су се и уметници из Бачке Паланке и Удружење „Ђура Јакшић“ из Пожаревца, рекла је Беришић.

У акцију је било укључено и Уружење „Супер маме Пожаревца“, које је током прoтекле јесени иницирало Хуманитарни базар на коме је сакупљено 190. 000 динара  за лечење малих Пожаревљана. На хуманитарним лицитацијама такође је сакупљано више од 1.000 евра.

Марија Перић из Иницијативе “ Право на живот“ нагласила је да се у овој години планира наставак акција, јер два милиона није ни трећина средстава потребних за лечење деце.

-За Душана недостаје 30.000 евра, за Павла 17.200 евра, Луку 175.000, а за Дарију 54.600 евра. То су велике суме и у овој години ћемо се потрудити да кроз друге акције допринесемо да се што пре прикупе средства како бисмо наше малишане послали на терапије, рекла је.

Слободан Васић, испред Удружења „Солидарност онлајн“, подсетио је да је на самој акцији новац првобитно сакупљан за петоро деце, али да су се родитељи Алексие Жиграи  одрекли њеног дела новца, јер ће њиховом детету бити потребан за три, четири године.

И.Р.