2020-08-08T08:39:09+02:00 8. августа, 2020. 08:39 |

Пожаревачки театар у трци за награде

Према одлуци селектора Александра Саше Волића, у такмичарском програму овогодишњег 3. Фестивала позоришта за децу „Моравски цветић 2020“, међу пет такмичарских представа одабран је и комад „Мики Маус кућа хаус илити мачак у чизмама“ Драмског студија Центра за културу Пожаревац  у адаптацији и режија Драгише Косаре и Слободана Бобе Степића. Наиме, за Фестивал у Трстенику конкурисало је укупно седамнаест представа из сезоне 2019/2020, а с обзиром на околности пандемије корона вируса и чињеницу да сва школска и дечја позоришта неће имати моћност да своје представе презентују на трстеничкој смотри, уз првих пет селектована су још три остварења.

– Част је наћи се у конкуренцији дечијих театара из  Сурдулице, Прокупља, Петровца на Млави, Зворника, Бачке Паланке, Алексинца и Јагодине, посебно што смо прошли захтевну селекцију која је за окосницу имала тематске кругове конфликта добра и зла, драмских сукоба позитивних и негативних јунака и тријумф света врлина. Имајући у виду да је суштина заправо бајковити свет који на прави начин треба пренети најмлађој публици, највећи део бремена понели су наши млади глумци који су зналачки приступили задацима које смо им Драгиша Косара и ја поставили још од прве пробе, каже Слободан Боба Степић руководилац Драмског студија Центра за културу Пожаревац.  

Ваља истаћи да је сврставање пожаревачке представе у овогодишњи Фестивал добио на значају и тиме што су најмлађи глумци нашег града, уз стручну поршку и менторство Косаре и Степића радили по оригиналним сценским поставкама савремених модела интеракцијске педагогије користећи елементе лутка игре, говорног хора и плесног театра.

Иначе, упркос пандемији и забрани окупљања, организатори ни једног тренутка не престају да верују да ће се фестивал одржати, а ком облику још увек се разматра. Трстенички културни радници прате развој новонастале ситуације и очекују да ће на радост деце и љубитеља позоришта решење ипак наћи. 

В.Винкић

Фото: Бојан Николић