Град Пожаревац, по 14. пут заредом, овечнан је титулом најхуманије средине у Србији. Ниво давања драгоцене течности у акцијама, током прошле године, био је 6,85 одсто.

Ово признање традиционално, поводом Светског дана добровољих давалаца крви, додељује републички Црвени крст, у чијим је просторијама ове године и организовано свечано уручење признања за најхуманије градове и општине у Србији у 2023.

Плакету је у име Црвеног крста Пожаревац и свих добровољних давалаца Града примио председник Синдиката Термоелектране „Костолац Б“ Зоран Антанасковић.

Представници пожаревачког Црвеног крста са државним секретаром Мирсадом Ђерлеком

На свечаности се овим поводом обратио државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек, који је нагласио да здравствени систем не може бити стабилан, без довољних резерви крви.

– Сваком појединцу, сваком добровољном даваоцу, упућујем захвалност за све оно што је урадио у претходних годину дана на пољу добровољног давалаштва крви. Драго ми је да сте увидели колико је важно дати крв и схватили да на тај начин спашавате животе људи, а медицинским радницима омогућавате да континуирано унапређују рад здравственог система. Иако су тренутни резултати, када је у питању обезбеђивање резерви крви, боље у односу на претходне године, не смемо се опуштати. С тога апелујем на све грађане, добровољне даваоце крви и оне који до сада никада нису дали своју драгоцену течност, да то учине. На овај начин, не само да ћемо располагати довољним количинама крви, већ ће се и увећати породица добровољних давалаца, рекао је Ђерлек.

Прошле године у Србији је у оквиру 3.579 акција прикупљено 138.197 јединица крви, што предравља 63 одсто прикупљених јединица драгоцене течности у земљи.

Имајући у виду наведене податке, према речима генералног секретара Црвеног крста Србије Љубомира Миладиновића, прикупљено је више од 3.500 јединица крви него 2022. године. Црвени крст у Србији је протекле године, недељно, организовао 70 акција добровољног давања крви, а у просеку им се одазвало 45 особа, од којих је њих 39 дало драгоцену течност.

– У свеукупном овом послу помогли су волонтери ЦК, њих више од 4.000, махом младих. Посебно се истичу девојке волонтерке, које су готово постале симбол добровољног давалаштва крви Црвеног крста. У суштини, сваки дан је Дан добровољних давалаца крви, јер је потребно да се она континуирано прикупља, тако да и данас када славимо, постоје средине у којима се организују акције добровољног давања крви, јер живот не сме да стане. Наставићемо са радом на унапређењу добровољног давалаштва, на дубљем истраживању ове области, на обукама и едукацијама волонтера и сарадника, на неговању тесне сарадње са надлежним транфузијским установама и Министарством здравља, рекао је поред осталог генерални секретар ЦК Србије.

М. П.

Share.
Leave A Reply

Skip to content