2021-02-16T10:21:09+01:00 2. фебруара, 2021. 09:02 |

Правилан поступак муже

За квалитетну мужу важна је обученост, здравствено стање, увежбаност, пажња, смиреност. Правилан поступак муже чине: прање вимена, брисање вимена, ручно измузивање првих млазева млека, дезинфекција пре муже, стављање музне гарнитуре на виме, контрола тока муже, скидање музне гарнитуре и дезинфекција сиса после муже.

-После прегледа стања, виме се у зависности од запрљаности пажљиво пере топлом водом са средствима за прање. Након тога се темељно брише папирним убрусом или чистом памучном крпом. У зависности од стране којој се прилази крави примењује се одговарајући редослед постављања сисних чаша на сисе вимена. Појава звукова након стављања сисних чаша на сисе значи да нису добро постављене. Пожељно време припремних радњи пре муже је 1-1,5 минута да би се благовремено подстакло лучење хормона окситоцина који утиче на ток муже, истиче Ненад Вујчић, дипломирани инжењер сточарства у ПССС Пожаревац и додаје:

– Укупно трајање главне муже чини период од постављања прве сисне чаше до скидања последње. За дужину трајање муже је важан добар поступак музача према грлима. У почетном периоду муже (током првих 20 до 30 секунди) млеко истиче у мањим количинама, а затим се проток повећава на 3 до 4 литра у минуту.

Код крава мање млечности главна мужа траје 3 до 4 минута, а код оних које дају веће количине млека може да траје и двоструко више. Током главне муже проток млека се смањује постепено до количине 0,2 литра у минуту што представља њен завршетак. При крају муже млеко из сиса излази у кратким и танким млазевима. Ово је знак да је главна количина млека помужена, али не и да је мужа завршена. У вимену увек остаје извесна, али најмаснија количина млека. Измузивањем се добија мала количина млека (0,3 до 0,6 литра), са високим садржајем млечне масти. Измузивање би требало да траје око 1 минут.

– Током периода трајања муже неопходна је стална контрола. После муже музну гарнитуру треба 2 – 3 пута уронити у посуду са дезинфекционим средством, а затим у посуду са чистом водом. Тек након тога треба приступити мужи следеће краве. Дезинфекција сиса вимена обавља се редовно после сваке муже њиховим потапањем помоћу специјалне посуде (апликатора) у дезинфекционо средство или коришћењем распршивача дезинфицијенса. Поступак дезинфекције сиса после муже подразумева визуелно утврђивање степена покривености папила дезинфекционим средством и треба да износи најмање 2/3 њихове површине. Дезинфекционо средство треба применити у што краћем року после скидања сисних чаша,каже Вујчић.

Ефекти потапања и прскања сиса су слични. Важно је да се увек користи свеж раствор (не старији од 3 дана). Апликатор треба прати најмање једном недељно и заменити га новим након 6 месеци.

Д.Д.