Јагоде се могу садити током целе године, али стручњаци све чешће препоручују летњу садњу уз напомену да је за ову производњу неопходно обезбедити систем за наводњавање.

Летња садња јагоде се обавља током свих летњих месеци. У зависности од постојећих услова, препоручује се од прве декаде јула, па све до краја августа. Предности садње јагоде у летњим месецима су: постижу се високи приноси, који могу бити и до 10.000 кг/ха у зависности од сорте и начина гајења, олакшана је борба против корова, мање је ширење вирусних обољења, може се користити земљиште са којег је убран неки претходни усев као што су грашак, боранија…

Да би производни засад био добар и дао максималне приносе потребно је и да постоје одређени агроеколошки услови. Што се тиче температуре, јагода се најбоље развија при температури  око 24 °Ц.

Јагоду је неопходно заливати почетком цветања, током зрења и по завршетку свих берби. Недостатак воде доводи до смањења бујности и родности, што за последицу има ситне и тржишно мање вредне плодове. Ране сорте би требало садити на јужним положајима, где се не јављају касни пролећни мразеви. Средњестасне сорте требало би садити на северним и источним положајима, а касне на северним. Пре садње неопходно је урадити агрохемијску анализу земљишта како би се утврдило стање хранљивих елемената. Ђубрење ваља обавити у складу са препорукама након добијених резултата анализа. Нарочита пажња мора да се обрати на квалитет живића јагоде који се користе за садњу. Живићи морају бити здрави, сортно поуздани и да потичу од селекционисаних матичних биљака.

-Због високих температуре фриго живиће из хладњаче треба аклиматизовати до 20 сати у сеновитој просторији пре садње. Живићи се такође морају освежити потапањем у воду и до 24 сата како би се опоравили од транспорта.

Живић треба појединачно прегледати због евентуалних оштећења. Лишће које је суво, старо или оштећено се одстрањује, суве жиле се скраћују до свежег дела. Живићи се потом потапају у раствор неког фунгицида десетак минута, а пожељно је и да се потопе у раствор земље, воде и кашасте говеђе балеге и саде у припремљено земљиште.

Пре садње је пожељно извршити наводњавање земљишта тако да има влажност од 80 одсто пољског водног капацитета (негде од 25 – 30 литара/м2). Јагоде су осетљиве на дубину садње. Зато живић треба посадити на дубини на којој је био у матичњаку, сазнајемо од Милене Зафировић, дипл. инг.

             Подсећамо да су прихватљиви тржишни трошкови од стране Министарства пољопривреде за остваривање подстицаја 35 динара по живићу и 40 000 до 65 000 биљака по хектару.

Share.

Comments are closed.

Skip to content