2019-11-18T09:45:54+01:00 5. новембра, 2019. 09:45 |

Представници Националног савета Словенаца: Памтимо Карла Кобала

У знак сећања на народног хероја Карла Кобала, чланови костолачког Огранка Удружења Словенаца „Сава“ из Београда положили су венац свом сународнику Карлу Кобалу који је оставио неизбрисив траг у изградњи Србије, а сахрањен је на Чачалици.

У нашем крају, у Старом Костолцу, најдужа улица носи име овог храброг Словенца, народног хероја, шпанског борца. Далеко раније, по њему су се звали и ондашња школа и фудбалски клуб. Ту се налази и кућа, која је била дом Карла Кобала и његове супруге Злате. Било је то и место одржавања састанака среског повереништва Комунистичке партије Југославије, чији је Кобал био секретар. На кући, која је нажалост у јако лошем стању, постављена је спомен плоча као подсећање на његов рад и херојску смрт од гестаповске руке.

Карло Кобал био је поштован човек на руднику и у селу. Био је шпански борац и члан Комунистичке партије Југославије. Страдао је априла 1943. године, након што је у Стари Костолац банула Специјална полиција предвођена гестаповцима. Ухапсили су тринаесторо људи, међу којима и Кобала. Под стражом су држани цели дан и ноћ, а потом утоварени у камион који се упутио ка Пожаревцу. Кобал је одлучио да покуша да побегне из камиона у којем су уз возача била двојица гестаповаца. Према неким записима, на кривини између Ђириковца и Пожаревца, где се данас налази надвожњак, а некада виногради, Кобал је скочио на једног од гестаповаца и избацио га из возила, док је другом отео пушку. Када је кренуо да запуца метак се заглавио у цеви. Уследио је физички обрачун. За то време возач је зауставио камион и други гестаповац их сустигао. Тада је један од њих пиштољем усмртио Карла Кобала.

Његова жена Злата, чим је сазнала за јуначку смрт свог супруга, затражила је од партијске организације да је пошаље у одред како би осветила Кобала. Послата је на Космај. Непријатељ ју је ухватио код села Липе и Злата је стрељана.