2019-09-26T09:14:53+02:00 26. септембра, 2019. 09:14 |

Превентивом до здравијег начина живота

Служба за здравствену заштиту школске деце у оквиру пожаревачког  Дома здравља постоји од оснивања ове установе. У њој се обављају превентивни и куративни прегледи деце узраста од 7 година па до краја средњошколског образовања. Реч је, наиме о ученицима  из седам основних школа на територији Пожаревца,  две сеоске школе у Лучици и Брадарцу и из седам средњих школа међу којима је и Техничка  школа у Костолцу.

 Мр.сци. др Жељана Станковић, истиче да у Диспанзеру раде три педијатра, два лекара опште праксе и  једанаест медицинских сестара.

 

др Жељана Станковић

– Што се тиче избора лекара он је на бази добровољности с тим што је могућа замена  сходно законским регулативима. Бавимо се лечењем деце и превентивним радом. Превентива се  састоји од редовних систематских прегледа које обављамо у свим непарним разредима, првом, трећем, петом и седмом разреду основне школе и првом и трећем разреду средње школе. Постоје и контролни систематски прегледи који се обављају само код деце код којих су откривене неке аномалије и они се раде у парним разреднима, другом, четвром, шестом и осмом у основним школама и другом и четвртом у средњим школама.  У осмом разреду деца се  ревакцинишу против дифтерије, тетануса и дечије парализе. Кад  добију ревакцину против тетануса заштићени су у наредних десет година и  уколико се повреде у међувремену нема потребе за неком додатном заштитом. Иначе, комплетан календар вакцинације се завршава у осмом разреду када се ученицима издају лекарска уверења за упис у средње школе.  Ми смо такође надлежни и за издавање медицинских потврда деци која се баве спортом, та потвда је бесплатна до четрнаесте године живота.  Наша служба сарађује са школама при издавању  медицинских потврда за одлазак ученика на екскурзије и рекреативну наставу, сазнајемо од  др Станковић која додаје да при овој Служби успешно функционишу Превентивни центар и Саветовалиште за младе.

– У Саветовалишту за младе обављамо превентивне, групне и индивидуалне здравствено – васпитне радове, а поред превентивног рада могуће је и лечење по потреби. Саветовалиште  је регионалног карактера и пружа услуге деци узраста од 10 до 18 година. Њима су на располагању педијатри, гинеколози, један психолог, један психијатар и медицинске сестре. Радно време Саветовалишта је сваког радног дана од 7 до 20:30 сати. У договору са школама организујемо и  тематска предавања са акцентом  на репродуктивно здравље и едукацију о здравим стиловима живота,  на значај бављења спортом, превенцију злоупотребе психоактивних супстанци, гојазност и правилну исхрану,  занемаривање и злостављање,  очување менталног здравља младих и другим темама од значаја за децу и омладину, истакла је др Станковић.

 Значај физичке активности деце

               Са почетком школске године и долаком хладнијих дана, почињу разне респираторне и бактеријске инфекције. Овај период карактеришу хладна јутра и вечери, знатно више дневне температуре.  Ни старији у таквим условима не знају како да се понашају, а тек деца!

               -Саветујемо слојевито облачење. Затим, потребно је што чешће проветравати просторије у којима се седи, јер се у затвореним просторијама инфекција брзо шири, вируси се преносе капљичним путем. Потребно је редовно прати руке, то знатно смањује шансу да се унесу штетни бацили у тело. Када су деца болесна треба их довести код лекара и искључити из колектива онолико дуго колико то лекар процени , јер се у колективима преносе вирусне и бактеријске инфекције. Ако је дете болесно нужно је поштовање прописане терапије и хигијенско-дијететски режим . Скренула бих пажњу родитељима и професорима физичког да се придржавају процене  лекара када дете не сме да се бави физичком активношћу. С обзиром на то да је полазак у школу специфичан период у животу деце, поготово првака, како у основним тако и средњим школама, родитељи би у овим ситуацијама морали да искажу већу пажњу и толеранцију према њима. То је прелазак из  режима мирног и рекреативног стања, у период са много обавеза, тако да су им толеранција и прилагођавање и те како неопходни.

       – Ми још саветујемо редован сан у трајању од  8 до 10 сати, пет оброка дневно, доручак, ручак и вечеру и две ужине. У последње време много нам је гојазне деце па препоручујемо да  се не једу грицкалице, слткиши, не пије превише сокова,  да  исхрана буде богата природним витаминима и обилује свежим воћем и поврћем.  Запажамо да су нам деца изузетно физички неактивна,  доста времена проводе седећи испред телевизора, компјутера, са телефонима у рукама…Светска здравствена организација препоручује да се само два сата дневно друже са овим техничким достигнућима. И још нешто: Инсистирамо на физичким активностима која су неопходна за нормалан раст и развој. Ако не више,  а оно бар сат времена да нам деца  буду физички активни, препоручила је др Станковић.

                                                                                                                                                              И.Р.