У оквиру Голубачке тврђаве за посетиоце свечано је отворен Парк ,,Археолошко брдо’’. Пројекат је наставак процеса ревитализације Голубачке тврђаве и започео је археолошким ископавањем парка око спољашњег бедема у марту 2023. године. Током археолошких ископавања дошло је до значајних открића: две кречњачке пећи и две зграде која су највероватније биле радионице.

Заменица шефа Делегације Европске уније у Србији Пламена Халачева истакла је да су срећни  и поносни што са партнерима из Немачке и Аустрије финансирају овај пројекат, како би заштитили заједничку културу и наслеђе у Србији.

Шеф развојне сарадње Амбасаде Немачке у Србији Кристијан Шилинг рекао је да пројекат ревитализације Голубачке тврђаве представља један од примера најбоље праксе сарадње између Делегације ЕУ и осталих држава чланица.

– Чињеница да  је прошле године 200 хиљаде  људи посетило Голубачку тврђаву, само потврђује њен велики потенцијал, којој се и он лично, као и бројни посетиоци из Србије и иностранства радо враћају, нагласио је Шилинг.

ПОСЕБНА ВРЕДНОСТ ПОДУНАВЉА

Дуња Ђенић, помоћница министра у Министарству за туризам и омладину истакла је да посебну вредност Подунављу дају управо средњовековне тврђаве међу којима је и Голубачка.

– Надамо се да ћемо кроз овај пројекат, кроз додатна улагања, надамо се да ће их бити и убудуће, моћи да у потпуности ставимо у функцију и Подунавље и читав ток Дунава који пролази кроз Србију, истакла је Ђенић.

Директорка Голубачке тврђаве Искра Максимовић  изјавила је  да је пројекат ревитализације, односно завршавање спољашњег комплекса Тврђаве значио нова археолошка ископавања чиме је формирана стаза и омогућен приступ тврђави.

Током ископавања откривене су две кречњачке пећи и две зграде која су највероватније биле радионице.

– Пројекат је наставак процеса ревитализације Голубачке тврђаве и започео је археолошким ископавањем парка око спољашњег бедема у марту 2023. године. Током ископавања откривене су две кречњачке пећи и две зграде која су највероватније биле радионице, објаснила је Максимовић.

Она је  додала да је у плану да се  ради конзервација покретног материјала који је пронађен и да се размишља о презентацији.

– За општину Голубац ово је од  велике важности  за њен даљи развој и повећање туристичке понуде, јер је  постала већ препознатљива туристичка дестинација у Доњем Подунављу и Источној Србији,нагласио је председник општине Голубац др Небојша Мијовић.

Овај пројекат су заједнички финансирали Европска унија и немачко Савезно министарство за економску сарадњу и развој БМЗ, а спроводило  Немачко друштво за међународну сарадњу (ГИЗ) ГмбХ.

Љ. Настасијевић

Share.
Leave A Reply

Skip to content