price bake                   А у т о р :     Мr ph spec. Fzz ajurv. sav. prak.

                                             Хаџи Милена Миња Павловић

Нана је космополитска биљка, која расте на влажним местима. Има је у Европи, Азији, Америци, Аустралији. Може се наћи као самоникла, а може се и гајити. Разликује се преко 200 врста. Код нас је најзаступљенија питома, дивља и енглеска нана. Грчки мит везује нану за љупку нимфу Минту, ћерку речног божанства подземног света, која је имала страсну везу са Хадом. Према једној верзији, да би Минту сачувао од своје жене Хад је нимфу претворио у нану и дао јој је моћ да буде лек за све и да њен мирис буде сведок времена. Према другој верзији жена Хада је нимфу распарчала и од тих делова нимфиног тела настала је нана.

За нану су знали и врло често је кори- стили и стари египћани. Нана се налазила и као један од основних састојака у старим рецептима за бесмртност, као и у мелемима код повреда. Арапска народна медицина даје значај нани, као симболу пријатељства и весника љубави. Верује се да је управо она заштита од непријатеља и да непријатеља може да преобрати у пријатеља, али такође да може да пробуди љубав и постоји легенда да је баш нана била та која је послужила и Шехерезади. У средњем веку монаси су по манасти рима справљали лекове од 16 светих биљака међу којима је била и нана. Записано је да пошто је дата од Бога начин брања за виси од сврхе за коју је намењена. Сходно томе, ако је требало да послужи за лечење, монаси су је брали десном руком певајући, а ако је имала сврху духовног напретка и то у току молитве удисањем њеног мириса, брали су је левом руком зевајући. Јапанци су утврдили да мирис нане стимулише централни нервни систем, по-већава будност, повећава концентрацију, па је обичај да радне просторије буду ис- пуњене мирисом нане. Наше баке су знале да нана повећава будност и враћа свежину, уклања умор и саветовале су умивање чајем од нане. И заиста, научно је потврђено да нана помаже код проблема са акнама и бубуљицама и то као обичан чај којим се лице умива или као алкохолни раствор. Такође помаже и код болести десни, зуба, усне дупље, код проблема са задахом, код проблема са респираторним системом, код бо- лова у стомаку, проблема са варењем, надимањем, код главобоље, код гљивичних и бактеријских кожних инфекција, код стања депресије, нервозе, несанице, код повишене температуре,али и као ко- ригенс укуса и мириса. Укус нане је специфичан, врло ароматичан. Прво загрева, па хлади. Доста се користи у прехрамбеној инду- стрији у изради бомбона, жвакаћих гума, околада, ликера. Неопходан је зачин у јелима са пасуљем,уз месо,салате, коктеле. Лист нане садржи око 2.% етарског уља, које садржи ментол и ментон. Управо због етарског уља листићи нане се не кувају, већ се искључиво преливају врућом водом. Поред етарског уља лист нане садржи витамин А, Ц, цинк, селен и триптофан. Да би се освежили у данима који су пред нама, да би повећали будност и кон- центрацију можемо припремити СИРУП ОД НАНЕ. Потребно је: 300 г. свеже нане, коју смо предходно опрали и уситнили додати у 3 литра воде, па потом додати 5 кашика шећера и лимун, који је ољуштен и исечен на кришке, па добро згњечен рукама. Треба да одстоји барем 2 сата, па потом се процеди кроз газу, па се дода још 3 кг шећера. Поново треба да одстоји 2 сата уз повремено мућкање. Потом се сипа у стак- лене флаше и користи према и уз потребу. Код проблема са боловима у ногама, зглобовима потребно је две супене ка- шике свеже нане додати у отопљену свињ- ску маст или вазелин. Остави се преко ноћи,па ујутру се загреје,али тако да не дође до кључања и док је топло процедимо кроз газу у погодне посуде. Ако постоје проблеми са главобољом: Пола шоље ракије и две кафене кашичице нане треба да одстоји на топлом две не- деље али без светлости. Потом се процеди и чува у добро затвореној посуди. По по- треби се утрљава на слепоочнице. Код проблема са вртоглавицом, миг- ренама може да послуже и капи од нане, које се добијају тако што се у 100 мл раз- блаженог апотекарског алкохола дода 20 г нане и одстоји 20 дана,па се процеди у тамне бочице. По потреби се користи тако што се на коцку шећера дода 5 капи. С обзиром да су пред нама дани када ће сваком од нас пријати освежење идеалан је тренутак да уживате у овој ароматичној биљци, било да је користите у лековите сврхе, било као амајлију којом ће се осмех сигурно вратити.

Share.

Comments are closed.

Skip to content